TÉMA

Netopýr

Netopýři se vyhýbají solárním farmám, zjistili vědci. Volají po opatřeních

Aktivita šesti druhů netopýrů se výrazně snížila v místech, kde stojí solární farmy. Výsledky nové studie, která vyšla v odborném časopise Journal of Applied Ecology, by podle autorů měly mít dopad na zákony i plánování, aby pozitiva solární energie nerušil dopad na volně žijící živočichy.
9. 8. 2023|

Soud povolil ochráncům přírody účast v územním řízení ke stavbě domu v Hradci. Verdikt může ovlivnit i jiné případy

Nejvyšší správní soud povolil ochráncům přírody v Hradci Králové účast v územním řízení na stavbu čtyřpodlažního bytového domu v cenné přírodní lokalitě. Úřady a soudy jim to předtím odepřely. Verdikt může ovlivnit i přípravu dalších staveb.
16. 7. 2023|

Umrlčí jeskyni v Moravském krasu obývají stovky netopýrů. Jde o výjimečné zimoviště

Ochránci přírody našli v Moravském krasu dosud největší jeskynní zimoviště netopýra hvízdavého v Česku, v Umrlčí jeskyni jich napočítali 175. Bude jich tam však mnohem více. Druh zimuje spíše na hradech či zámcích, jeskynních zimovišť je známo jen několik. Na svém webu o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny.
1. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Upíři dodržují pokrevní bratrství. S přáteli sdílí kořist a pomáhají si

Samice upírů rozlišují a respektují širší rodinu. Se svými příbuznými a dokonce i „přáteli“ se o krev rozdělují častěji než s ostatními členy kolonie. Ukázal to rozsáhlý výzkum, který vyšel v odborném časopise PLOS Biology.
28. 9. 2021|

Koronaviry podobnými covidu se od netopýrů může ročně nakazit až 400 tisíc lidí, ukazuje studie

Lidé se v současné době setkávají s netopýry tak často, že se dostanou do kontaktu i s jejich viry a mnohdy se jimi také nakazí. Vědci v nové studii uvádějí, že nejrizikovější oblastí kontaktu je jihovýchodní Asie, a poprvé vyčíslují, že ročně může jít až o čtyři sta tisíc případů - jen s tím rozdílem, že přenášené koronaviry nejsou tak snadno adaptovatelné na člověka, jako je SARS-CoV-2.
16. 9. 2021|

Filipínští lovci virů hledají stopy nových zoonóz

V okolí města Los Baños na Filipínách v současnosti probíhá rozsáhlý průzkum oblastí, kde žijí netopýři. Ti jsou považováni za nostitele mnoha druhů virů, které způsobují onemocnění jako je SARS, MERS, ebola nebo aktuální covid-19. Vědci se každý večer vydávají do přilehlé přírodní rezervace, odchytávají netopýry a po sejmutí vzorků slin a trusu je vracejí do přírody. Následné studie se mají zaměřit i na prevenci před vznikem nových infekčních onemocnění přenášených zvířaty na člověka, takzvanými zoonózami.
24. 3. 2021|

Sčítání netopýrů v Moravském krasu komplikuje počasí. Jeskyni zaplavila voda

Zoologové pokračují se sčítáním netopýrů v Moravském krasu, momentálně mají za sebou asi polovinu práce. Chráněné savce sledují v pětadvaceti jeskyních pravidelně už čtyřicet let. Zjišťují, jestli se jejich populace nesnižuje nebo netrpí nějakými nemocemi. V pátek zoologům komplikovalo práci počasí, nedostali se do Ochozské jeskyně, kterou zaplavila voda.
19. 2. 2021|

Vědci studovali vzteklinu u netopýrů. Našli ji u osmi z 25 druhů

Mezinárodní vědecký tým čtyři roky zkoumal, jak jsou netopýři promořeni lyssaviry, mezi které patří i smrtelný virus klasické vztekliny. Skupina, jejímž členem je i český vědec Jan Zukal, otestovala 1027 zvířat 25 různých druhů z Bulharska, České republiky, Polska, Slovinska a Ruska. Zjistili, že celkový výskyt lyssavirů je v populacích netopýrů relativně nízký, okolo tří procent. Mezi nejpostiženější patří i v Česku nejhojnější netopýr velký.
19. 1. 2021|

Netopýrům svědčí teplé zimy. Přibývá jich, ukazují sčítání

Zoologové začali sčítat netopýry, kteří žijí v Česku. Zimují ve štolách a jeskyních, kde je tma, teplota kolem sedmi stupňů, která jim vyhovuje, a velmi vlhko. Mírná zima netopýrům svědčí, na několika místech již výzkumníci napočítali nebývale vysoká čísla.
25. 1. 2020|

České jeskyně otevírají sezonu. Lákají na nové lodě, válečnou továrnu nebo videoprojekce

Nové lodě, jeskynní videoprojekce, podzemní válečná továrna i opravené parkoviště. Jedenáct ze čtrnácti jeskyní v Česku je připraveno zahájit v sobotu hlavní sezónu. Oproti loňsku vstupné mírně podraží.
29. 3. 2019|

Zima netopýrům v Moravském krasu neublížila. Podle aktuálního sčítání jich bude opět víc než loni

Končí pravidelné sčítání ohrožených netopýrů v Moravském krasu. Ochránci přírody právě monitorují jižní část krasu kolem Ochozi u Brna. Loni jich tam napočítali 630, letos o padesát víc. Právě tamní jeskynní komplexy patří k nejvýznamnějším zimovištím netopýrů. Celková čísla ze všech pětadvaceti jeskyní budou odborníci znát příští týden.
24. 2. 2019|