TÉMA

Zdeněk Vácha

Kaple v zaniklé obci nebo bývalý lihovar. V Jihomoravském kraji je třináct nových památek

V Jihomoravském kraji je třináct nových nemovitých kulturních památek. Na seznam je v uplynulém roce zařadilo ministerstvo kultury, které vybíralo z 39 návrhů brněnského Národního památkového ústavu. Status získalo několik budov v Brně, na Znojemsku i Hodonínsku. Aktuálně je v regionu celkem 3123 kulturních památek.
6. 1. 2022|

Ministerstvo chystá vyhlášení památkových zón v Brně. Některé domy majitelé už ale stihli zbourat

Ministerstvo kultury zahájilo proces vyhlášení nových památkových zón v Brně. Chce díky nim zachovat vzhled historicky cenných domů i celých čtvrtí. Zóny zabrání bourání nebo přestavbám historických budov. A napraví i administrativní chybu z konce osmdesátých let. Na čtrnáct set domů v Brně kvůli ní o památkovou ochranu přišlo.
28. 12. 2021|

Rozšíření památkové rezervace by zbrzdilo rozvoj, tvrdí starosta městské části Brno-střed

Městská část Brno-střed nesouhlasí s rozšířením městské památkové rezervace, do které by následně spadala více než její polovina. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že tak rozsáhlé vyhlášení památkové zóny způsobí mnoho problémů a jde o nepřijatelný zásah do správy a rozvoje města. Brněnští památkáři ale oponují, že nová pravidla jsou specifická a vlastníky nemovitostí nezatíží.
29. 9. 2020|