TÉMA

Karneval

Masky s kravskými zvony probouzí na severu Španělska jaro a zahání zlé duchy

Vesnicemi Ituren a Zubieta na severu Španělska se rozezněly zvonce a do ulic vyšli místní v bizarních karnevalových maskách. Tradiční postavy Joaldunak, které samy tvarem zvony připomínají, mají podle tradice vyhnat zlé duchy. Mystický úkol provádí za pomoci pochodového tance, který rozezvučí primitivní hudební nástroje připevněné na jejich zádech. Další neobvyklé masky odkazují na pohanské tradice probouzení jara.
30. 1. 2024|

V ulicích řeckého městečka lítá vzduchem barevná mouka. Začíná postní období

V řeckém městečku Galaxidi se konal tradiční festival „Čisté pondělí“. Ten zakončil sezonu karnevalů a odstartoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Tradičně tuto slavnost odstartuje kravský zvon, po kterém se rozpoutá „moučná“ bitva. V ulicích jsou zavřená okna a nachystané pytle s moukou. Lidé mají na sobě ochranné brýle, respirátory a nejrůznější kostýmy.
27. 2. 2023|

V Německu panuje páté roční období. Města zaplnily masky a alegorické vozy

Karnevalový rej není chloubou pouze brazilského Ria de Janeiro nebo italských Benátek. Po tříleté odmlce způsobené koronavirtovými restrikcemi proudí v těchto dnech davy pestrobarevně oděných lidí i ulicemi sousedního Německa. Zejména v okolí Kolína nad Rýnem, Mohuče a Düsseldorfu má festival dlouhou tradici a místní jej nazývají pátým ročním obdobím. Kromě obskurních masek se v ulicích na Růžové pondělí objevily i alegorické vozy narážející na současnou politickou situaci.
21. 2. 2023|

„Vždycky si najde cestu.“ Do ulic Notting Hillu se po covidu vrátil karneval

Po dvouleté přestávce se v Londýně konal tradiční karneval ve čtvrti Notting Hill. Druhá největší pouliční veselice světa se v britské metropoli pořádá už od šedesátých let minulého století. Původně vznikla jako oslava místní karibské komunity.
29. 8. 2022|

V Belgii najelo auto do shromáždění před karnevalem, šest lidí zemřelo, další jsou těžce ranění

V belgickém městě La Louvière jižně od Bruselu ráno zahynulo nejméně šest lidí, když do davu shromážděného před plánovaným karnevalovým průvodem ze zatím neznámých důvodů najelo auto. S odvoláním na místní činitele o tom informují belgická média. Město hlásí také čtyřicet zraněných, z toho deset vážně.
20. 3. 2022Aktualizováno20. 3. 2022, 13:30|

Masopustní veselice v Jílovém či Hustopečích překazil covid, jinde budou oslavy komorní

Jílové u Prahy, Hlinsko na Vysočině i Hustopeče u Brna jsou města, do kterých se pravidelně v únoru lidé sjíždějí na masopustní veselí. Letos ale musela tradici zrušit. Kromě obav ze samotné nákazy koronavirem pořadatelé zmiňují i možné náhlé změny ve vládních nařízeních a tím i strach ze zbytečně vynaložených peněz. Přesto některé masopusty proběhnou v původní plánované podobě - například ten v Ostravě nebo na Malé Straně. V Roztokách nebo Postřekově se rozhodli jít cestou kompromisu - masopust zachovali, ale ve skromnější formě.
5. 2. 2022|

Největší pouliční party v Evropě byla opět zrušena. Karneval Notting Hill se někteří fanoušci přesto vydali slavit

Kvůli obavám z šíření onemocnění covid-19 byla druhý rok po sobě zrušena akce Notting Hill Carnival. „Bylo to neuvěřitelně obtížné rozhodnutí,“ uvedli v prohlášení pořadatelé karnevalu, který je označovaný za největší evropskou pouliční party. Akce, jejíž historie se datuje do roku 1959, se koná pravidelně na konci měsíce srpna a během víkendu přiláká do londýnských ulic přes milion návštěvníků. Loni byla událost nahrazena on-line festivalem. Několik skupin „skalních“ fanoušků nedovedlo oslavu britské afro-karibské komunity ze svého programu vypustit a vydali se do ulic na vlastní pěst.
31. 8. 2021|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Stopy masopustu vedou až do indoevropských časů. Masky měly za účel zahnat duchy zimy

Každý rok v únoru obvykle vychází do ulic českých měst a vesnic průvody masek, karnevalových maškar a kostýmů všeho druhu v rámci tradičních masopustních zábav. Na jejich cestě je obvykle čeká jídlo spojené s hudbou či tancem. Tradice předjarního veselí má hlubokou historii, oslavy totiž mohou mít kořeny až v časech indoevropské kultury nebo v prastarém kultu zimního slunovratu. Hlavním účelem masek tehdy nebylo pobavení, ale sloužily k zahnání temných duchů tmy a mrazu.
13. 2. 2021|

Tučné úterý nezastaví ani covid. Milovníci karnevalu už chystají v New Orleans kulisy

Mardi Gras neboli Tučné úterý je název masopustní oslavy, která se v New Orleans stala symbolem zábavy, kostýmů, barevně vyzdobených ulic, alegorických vozů a hlasité hudby. Zhruba týden před samotnou akcí vrcholí záměrně kýčovité zdobení domů a ulic. Den před Popeleční středou pak proud lidí za dobrovodu dechových kapel projde městem a celou slavnost zakončí ples. Karneval je pro místní symbolem oslavy života. Nezastavil jej před několika lety hurikán Katrina a podle všeho jej nezastaví ani pandemie covidu-19.
10. 2. 2021|

Po najetí auta do masopustního průvodu v Německu zůstává 35 lidí v nemocnici

Po incidentu, při němž v pondělí 29letý Němec autem najel do masopustního průvodu v hesenském Volkmarsenu, zůstává 35 lidí v nemocnici. Dalších 17 bylo ošetřeno ambulantně. Na Twitteru to uvedla hesenská policie, podle níž je mezi zraněnými také osmnáct dětí. Původní údaje hovořily o třech desítkách zraněných.
25. 2. 2020|

OBRAZEM: Veselí začalo. Karneval v Riu potrvá do úterý

Karneval v Riu začal. Slavnosti potrvají pět dní – do úterý. V pátek jej zahájila korunovace krále festivalu, kterému starosta Ria de Janeiro předal symbolické klíče od města. Následoval první z karnevalových průvodů, při kterých bojují školy samby o titul šampiona. Karneval v Riu patří mezi symboly Brazílie. Má bezmála třísetletou tradici a je s miliony účastníků každý rok považován za největší slavnost na světě.
22. 2. 2020|

„Láska“ letos spojuje karneval masek a kostýmů v Benátkách

„Děkujeme všem, kdo nám chtějí pomoci, všem, kdo nás milují. Lásku člověk poznává vždy po velkých tragédiích,“ prohlásil starosta Benátek Luigi Brugnaro během zahájení tamního tradičního karnevalu. Reagoval tím na podzimní mimořádnou „acqua alta“, tedy velkou vodu, která poničila mnoho místních památek. Kvůli záplavám byl v ohrožení i samotný karneval. Benátky se z této pohromy oklepaly a starosta směřoval své díky všem lidem, kteří se na podpoře městu podíleli. Tradiční každoroční slavnosti letos potrvají do 25. února 2020.
10. 2. 2020|

Týden obrazem: Karnevaly necudnosti a politické satiry, dirigent ve Velkém sále lidu a labutí píseň Islámského státu

V Riu de Janeiro skončil největší karneval světa, podle starosty necudný. Evropské karnevaly komentovaly politickou situaci v členských zemích. Na východě Sýrie zuří bitva o poslední výspu Islámského státu. Břehy zamrzlé sibiřské řeky Jenisej spojuje zamrzlá silnice. Turisté v amerických veteránech se prohánějí po havanském nábřeží. Oběti tornáda v Alabamě a jejich příbuzní se vyrovnávají s následky. Podívejte se na výběr z nejlepších fotografií týdne agentur Reuters a AP.
9. 3. 2019|

Nice při karnevalu otestovalo systém, který má rozpoznat člověka i podle 30 let staré fotografie

Nice během karnevalu jako první francouzské město vyzkoušelo nový kamerový systém, který je založený na rozpoznávání obličejů. Cílem je pomoci při identifikaci nebezpečných osob a zabránit možným teroristickým útokům. V roce 2016 zažilo atentát i toto jihofrancouzské letovisko. Zemřelo tehdy 86 lidí.
7. 3. 2019|

Obrazem: První noc na sambodromu v Riu. Podle starosty příliš necudná

V Riu de Janeiru odstartoval v pátek největší karneval světa. V pondělí se pak na slavném sambodromu představily první taneční školy karnevalového průvodu. Na okolní tribuny se vejde až 70 tisíc diváků. Průvod bude trvat čtyři po sobě jdoucí večery. Komise vybere v závěru šest nejlepších tanečních škol. Starosta města Marcelo Crivella, který je hluboce věřící, kritizoval údajnou necudnost účastníků a stejně jako v uplynulých dvou letech odmítl předat symbolický klíč od města. Ceremonie se tak musela obejít bez jeho přítomnosti.
4. 3. 2019|

Evropa žije karnevalem. Alegorické vozy s podobami prezidentů, obří sochy z citronů a plné kanály gondoliérů v kostýmech

O víkendu odstartovalo v několika evropských městech karnevalové období. Karneval v Nice je jedním z největších na světě. Slavnostního průvodu „corso carnavalesque“ se účastní 18 alegorických vozů s obřími postavami ze světa politiky a umění, zábavu zajišťuje přes tisíc hudebníků, tanečníků a pouličních umělců z celého světa. Veselí bude pokračovat do 2. března. V Benátkách skončí tradiční festival o tři dny později. Ve francouzském Mentonu na Lemon festivalu zase byly v průvodu k vidění monumentální sochy z citrusových plodů.
18. 2. 2019|