TÉMA

Hana Burešová

Státní cenu za literaturu získal Miloslav Topinka, oceněn byl i Svěrák či Krumbachová

Osm osobností české kultury si odneslo ze slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla státní ceny a ceny ministerstva kultury. Mezi nimi jsou například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová.
24. 10. 2021Aktualizováno24. 10. 2021, 22:16|

Tip z iVysílání: Jan Borna by oslavil šedesát let. K Dokreslení Janka jsou třeba vzpomínky

Divadelník a také básník Jan Borna by na konci srpna oslavil šedesáté narozeniny. Česká televize při této příležitosti uvedla vzpomínkový dokument s podtitulem „Dokreslení Janka“. Za Bornovou tvorbou i životem se lze ohlédnout ještě v iVysílání do 9. září.
3. 9. 2020|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

Recenze: Čistá práce. Romeo, Julie a tma v Divadle v Dlouhé

Existuje důvod k dramatizaci známé, skoro středoškolsky povinné novely Jana Otčenáška o lásce gymnaziálního studenta Pavla a židovské dívky Ester, kterou skrývá v roce 1942 během heydrichiády? Inscenace v pražském Divadle v Dlouhé poskytuje kladnou odpověď.
19. 2. 2019|