TÉMA

Jiří Grund

UNESCO napsalo českému státu, aby se neboural železniční most na Výtoni

Centrum světového dědictví UNESCO napsalo v dopise českému ministerstvu kultury, že by měl být v Praze zachován železniční most na Výtoni. Důvodem je podle centra fakt, že je stavba důležitou součástí panoramatu Prahy a její význam je daný i jejím prohlášením za kulturní památku ČR. Majitelem je Správa železnic, která plánuje most opravit, počítá ale s tím, že nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová.
6. 6. 2023|

Praha je pro zachování a opravu železničního mostu na Výtoni. Chce i třetí kolej

Praha podpořila rekonstrukci železničního mostu na Výtoni ve stávající podobě, zásadní je pro město i vybudování jeho třetí koleje. Ve středu to odhlasovalo městské zastupitelstvo. Správa železnic (SŽ) dříve zveřejnila záměr památkově chráněnou vrchní konstrukci mostu nahradit novou, proti se vzedmula vlna kritiky. Proběhlo tak mezinárodní kolokvium, sedm z deseti zúčastněných odborníků ve svých vyjádřeních doporučilo nahrazení konstrukce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dříve uvedl, že chce o dalším postupu rozhodnout do konce roku.
23. 3. 2023|

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle NKÚ jedny z nejvyšších v Evropě

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle Nejvyššího kontrolního úřadu jedny z nejvyšších v Evropě. NKÚ prověrce podrobil činnost Českého telekomunikačního úřadu a zaměřil se na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal s financemi a majetkem státu. Podle kontrolorů se ČTÚ dopustil porušení rozpočtové kázně ve výši 4,7 milionu korun. S tím regulátor nesouhlasí, vysoké ceny volání a mobilních dat nerozporuje.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 15:31|

Zájem o ojetiny klesá, i když cena už stagnuje

Na trhu s ojetými automobily dochází k výrazné změně. Podle oslovených prodejců zájem o vozidla z druhé ruky klesá. Jejich průměrná cena oproti loňsku vzrostla o patnáct procent na bezmála tři sta tisíc korun, zdražování se už ale nyní zastavilo. Kvůli růstu cen prakticky všeho se však lidé do nákupu auta příliš nehrnou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 23:17|

Do dvou let bychom mohli mít kvalitní mobilní sítě ve vlaku i ve městech, říká šéf asociace jejich provozovatelů

Doma, ve vlaku, v přírodě, zkrátka všude a více – doba, kdy Čechům stačila internetová přípojka s dvaceti až třiceti megabity za sekundu, už je podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda pryč. Řešením jsou 5G technologie, ale jejich rozvoj 'drží zkrátka' nutné nemalé investice. V nejbližších letech se i tak český trh promění – do dvou let by například mohl být kvalitní signál i ve vlacích a na řadě dalších míst v Česku. Na druhou stranu řada malých poskytovatelů připojení skončí, přibližuje aktuální trendy Grund.
9. 10. 2021|

Virtuální operátor si účtoval bezplatnou koronavirovou linku. Šlo o chybu, tvrdí

Koronavirová informační linka 1221 má být bezplatná. Tři největší operátoři od podzimní dohody se státem hovory neúčtují. Vrituální operátoři, jejichž služby využívají stovky tisíc lidí v Česku, ale mají volnější ruce.
26. 4. 2021|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Data ukazují, že na podzim lidé pohyb příliš neomezili. Operátory překvapilo vyjádření ministra

Jedním z hlavních argumentů pro zavedení nových restrikcí bylo podle vlády stále příliš velké množství kontaktů mezi lidmi, které dosud nepokleslo o tolik jako na jaře. Pomoct má právě zavření některých obchodů i služeb a omezení pohybu. Data ze sčítačů aut na dálnicích potvrzují, že v předešlých dnech se pohyb lidí neomezil tak výrazně, jak kabinet předpokládal. Ministr zdravotnictví říká, že vláda využívá také údaje od mobilních operátorů, jejich asociaci to ale překvapilo.
23. 10. 2020|

Covidová linka 1221 by mohla být zdarma. Volání je ale zatím bezplatné pouze u T-Mobilu

Mobilní operátoři začali jednat s ministerstvem zdravotnictví o provozu celostátní linky 1221. Ta je zatím zpoplatněna od 3 do 6 korun za minutu. Společnost T-Mobile uvedla, že od středy nebude při volání účtovat žádné poplatky. Zároveň jako ostatní operátoři dodává, že o účelu linky až do úterka nevěděli.
9. 9. 2020|

Tísňová linka spouští novou funkci. Pomůže přesně určit místo volajícího

Na linkách tísňového volání 150, 155 a 158 i na univerzální evropské tísňové lince 112 nově funguje zpřesněná lokalizace volání, která pomůže přesně určit místo volajícího. Integrovaný záchranný systém si od zavedení této služby slibuje výrazné zkrácení doby, která uplyne mezi voláním a poskytnutím pomoci. Nový systém v úterý představili zástupci ministerstva vnitra, hasičů, policie a záchranářů.
11. 2. 2020|
168 HODIN

Za drahá mobilní data si Češi mohou svým způsobem sami, soudí ministryně Nováková

Podle poslední studie spotřebitelského časopisu dTest má Česko stále jedny z nejdražších mobilních služeb. Současná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nabídla pro nedělní pořad ČT 168 hodin nečekané vysvětlení: Data v mobilu jsou drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je kupovali, operátor by více vydělal, a data by pak zlevnil. Odborníci se vysvětlení diví. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí k výrokům Novákově jednoznačně nevyjádřil.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 15:31|