TÉMA

Městský obvod

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Chlouba Poruby je v novém kabátě. Budovu s věžičkou se ale opravit nepodařilo

Ostravský městský obvod Poruba má zhruba po roce a půl opravenou svou dominantu – Oblouk. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely. Je vstupní branou i hlavní dominantou jednoho z nejlidnatějších ostravských obvodů. Oblouk však není opraven kompletně, na rekonstrukci ještě čeká část s věžičkou.
15. 9. 2022|

Slezská Ostrava zavádí rezidentní parkování. Místa často zabírají řidiči, kteří míří do centra

Radnice Slezské Ostravy zřídila od 1. ledna nová rezidentní parkovací místa pro tamní obyvatele. V ulicích kolem radnice městského obvodu a také na sídlišti Kamenec totiž často parkovali lidé, kteří měli namířeno do centra města. Zabírali tak ale místo těm, kteří v této části města bydlí. Parkováním na území Slezské Ostravy se tak vyhýbali placení parkovného.
6. 1. 2021|

Trať do Poruby bude později, než se čekalo. Někteří Ostravané jsou ale stále proti

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odkládá. Na pracovním semináři to zástupcům dotčených městských obvodů oznámil primátor města spolu s investiční náměstkyní. Stavba není připravena tak, aby město dosáhlo na dotaci EU. Vedení magistrátu o ni chce zažádat až v dalším programovém období 2021–2027.
15. 2. 2019|