TÉMA

Most-Híd

Nadějnou maďarskou alianci na Slovensku rozštěpil orbánovec Gyimesi. Volá po konci Benešových dekretů

Maďarská menšina na Slovensku chce po neúspěchu v předchozích volbách dostat do parlamentu opět své zástupce, hájit svá práva a bojovat proti uplatňování Benešových dekretů. Nová formace Aliancia se ale rozštěpila poté, co ve straně sílily nacionalistické a proorbánovské tendence, které odmítal jeden z členů – liberální Most-Híd. Ten Aliancii definitivně opustil poté, co umístila na kandidátku kontroverzního politika Györgyho Gyimesiho. O hlasy se tak bude ucházet Most-Híd spolu s Modrými a zcela zvlášť i liberální Maďarské fórum. Všechny zmíněné strany se brání koalici se Smerem, jejich šance dostat se do parlamentu jsou však mizivé.
15. 9. 2023|

Kto je kto? Předvolební průvodce slovenskými stranami

Do slovenské Národní rady by se ve volbách na konci září mohlo dostat až jedenáct uskupení. Některá jsou tradiční, jiná vznikla nedávno nebo po chaotických přeskupeních. Některá mají věcný program, jiná se veřejnost snaží oslovit z populistických pozic, a téměř všechna mají jedno společné: silného lídra, který nesnese velkou osobní konkurenci. To je také jeden z hlavních důvodů rozdrobenosti slovenské scény. K rámcové orientaci v ní pomůže následující přehled.
11. 9. 2023|

Maďarské strany poprvé nebudou ve slovenském parlamentu. Je za tím rozhádanost i nezájem voličů

Po sobotních volbách na Slovensku už nebude mít v parlamentu své zástupce početná maďarská menšina. Stane se tak poprvé od roku 1990. Pětiprocentní hranici nepřekročila žádná ze stran, která se na jižní Slovensko zaměřuje. Nepovedlo se o ani straně Most-Híd, která poslední čtyři roky působila i ve vládě.
4. 3. 2020|

Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami

Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|
Slovenské volby

OĽaNO už dohání Ficův Smer, ukázal průzkum, který většina Slováků nesmí vidět

Na Slovensku sílí napětí před blížícími se parlamentními volbami, které se konají poslední únorový den. Podle nově zveřejněného průzkumu opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) dotahuje vládní Smer-SD expremiéra Roberta Fica, která je dlouhá léta nejoblíbenější stranou v zemi. OĽaNO by aktuálně dokázalo sestavit vládu s několika dalšími opozičními či neparlamentními formacemi.
20. 2. 2020|

Slovenské vládní strany by už většinu dohromady nedaly, opozice ano, ukazuje průzkum

Nejpopulárnější stranou na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami zůstal vládní Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), na druhé místo se dostalo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplynulo to ze sondáže agentury Polis Slovakia pro list Pravda, který její výsledky zveřejnil na svém webu. Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo devět stran, hnutí a koalic. Stávající tříčlenná vládní koalice by většinu ve sněmovně neměla.
5. 2. 2020|

Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce, poslanci nezvolili ani jednoho kandidáta

Slovenský expremiér Robert Fico stáhnul svou kandidaturu na ústavního soudce a varoval před spojením části koalice s opozicí při hlasování o kandidátech. Podle něj by tak došlo k bezprecedentnímu porušení koaličních dohod. V prvním kole volby ústavních soudců nezvolili poslanci ani jednoho z potřebného počtu 18 kandidátů, neúspěšní zájemci postoupili do čtvrtečního druhého kola.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 18:20|