TÉMA

BAFTA

V kostymérně nás neměli rádi, vzpomíná český zvukař na natáčení filmu nominovaného na Oscara

Český zvukař Viktor Prášil přivezl před pár dny britskou filmovou cenu a brzy se vypraví do Los Angeles na vyhlašování Oscarů. Úspěch si spolu se svými německými kolegy vysloužil za práci na válečném dramatu Na západní frontě klid. Na natáčení, při němž zodpovídal za nahrávání zvuku na place, vzpomíná jako na jedno z nejtěžších, ale zároveň zatím nejlepší ve své kariéře.
22. 2. 2023|

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Síla psa přitáhla ceny BAFTA, cenu má i Will Smith z filmu o tenistkách Williamsových

Nejlepším filmem roku 2021 se podle cen BAFTA stal western Síla psa, který je počtem nominací favoritem Oscarů. Britská akademie filmového a televizní umění ocenila rovněž režisérku tohoto titulu Jane Campionovou. Herecká ocenění za hlavní role náleží Willu Smithovi a Joanně Scanlanové.
14. 3. 2022|

Série Černobyl zabodovala na udílení cen BAFTA

Minisérie Černobyl od televizní stanice Sky Atlantic dostala na pátečním udílení televizních cen britské filmové a televizní akademie (BAFTA) ocenění za nejlepší minisérii a herec Jared Harris, který ztvárnil sovětského vědce Valerije Legasova, vedoucího vyšetřovací komise černobylské havárie, si odnesl cenu za nejlepšího herce v hlavní roli. Ocenění za nejlepší herečku získala Glenda Jacksonová.
1. 8. 2020|

Nejlepším filmem podle BAFTA je Roma, do popředí se ale dere Favoritka

Nejlepším filmem je podle britské filmové akademie BAFTA drama Roma. Jeho tvůrce Alfonso Cuarón si došel i pro sošku za nejlepší režii. Slavnostnímu večeru ale vévodila Favoritka. Historické komediální drama si převzalo sedm cen, mimo jiné za nejlepší herečku v hlavní roli pro Olivii Colmanovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Rami Malek, který se loni na plátně převtělil do Freddieho Mercuryho.
11. 2. 2019|