TÉMA

Emisní limit

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

Pardubický kraj zpřísnil emisní limity elektrárně Chvaletice

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Rozhodnutí je pravomocné. V minulosti elektrárna uvedla, že pokud emisní výjimku nezíská, hrozilo by i zastavení výroby. Ekologické organizace uvedly, že nové rozhodnutí s možností mírnějších emisních limitů za mimořádných stavů fakticky znamená emisní výjimku a je nezákonné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 11:53|

Výjimka z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích neplatí, rozhodl soud

Udělená výjimka z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť pro Elektrárnu Chvaletice neplatí. Krajský soud v Ostravě totiž zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které výjimku na šest let udělilo. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Vilemína Hana Ondrušová. Pardubický kraj aktuálně přezkoumává, zda elektrárna splňuje dodržování emisních limitů. Pokud by se ukázalo, že ne, musela by snížit výrobu. Jinak by čelila vysokým sankcím.
30. 12. 2022|

Krajský úřad v Pardubicích prověří, kolik škodlivin vypouští elektrárna ve Chvaleticích

Pardubický kraj zahájil řízení s elektrárnou ve Chvaleticích ohledně dodržování emisních limitů. Bude zjištovat, kolik elektrárna vypouští do ovzduší rtuti a oxidu dusíku, pro které stále nemá platnou výjimku. Projednává ji Krajský soud v Olomouci. Ústavní soud ale už potvrdil, že než nižší instance rozhodne, výjimka z emisních limitů pro elektrárnu neplatí, krajští úředníci v Pardubicích proto musejí jednat.
14. 11. 2022|

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat dodávky elektřiny a tepla kvůli zrušení emisní výjimky

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli tomu, že jí soud zrušil udělené výjimky z emisních limitů. Znovu se jimi musí zabývat ministerstvo životního prostředí. Elektrárna zatím rozsudek analyzuje a připravuje řešení situace.
8. 3. 2022|

Elektrárna Chvaletice získala šestiletou výjimku z emisních limitů

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice pro oxidy dusíku a rtuť. Stanovena je na šest let. Sdělil to mediální zástupce elektrárny Petr Dušek. Ekologická organizace Greenpeace, která proti výjimce dlouhodobě protestuje, se chce proti rozhodnutí odvolat.
25. 11. 2021|

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce pro Chvaletice. Elektrárna s argumenty nesouhlasí

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce, kterou dostala elektrárna Chvaletice, šest let by díky ní nemusela splňovat nové emisní limity. Greenpeace a Hnutí Duha tomu chtějí zabránit. Elektrárna s jejich argumenty nesouhlasí, provoz ekologizuje a snižuje emise, uvedl její mluvčí Petr Dušek.
10. 8. 2021|

Olomoučtí úředníci udělili výjimku z emisních limitů elektrárně Chvaletice. Tu první zrušilo ministerstvo

Krajský úřad Olomouckého kraje udělil elektrárně Chvaletice výjimku z emisních limitů. Rozhodoval už podruhé, první výjimku totiž ministerstvo životního prostředí zrušilo. Úředníci oproti předchozí žádosti v nové výjimce snížili limit na rtuť z 25 na 23 mikrogramů na metr krychlový a limit na oxidy dusíku ze 195 na 190 mikrogramů na metr krychlový. Zároveň se zkrátila lhůta pro splnění limitů na obě znečišťující látky z osmi na šest let, uvedl mediální zástupce Elektrárny Petr Dušek. Vyjádření zástupců ekologických organizací ČTK zjišťuje.
23. 7. 2021|

Nové emisní limity pro auta tlačí na výrobce. Elektromobilů přibývá, zlomový rok čeká zřejmě i Česko

S novým rokem vstupují v platnost přísnější emisní limity pro nově vyrobená auta. Evropské automobilky se proto snaží svá portfolia rozšířit o nízkoemisní modely a vyhovět tak povolenému množství vypouštěného oxidu uhličitého. Limity je nutí orientovat se na výrobu hybridních vozů a výrazně víc i na produkci elektromobilů.
1. 1. 2020|

Pardubický kraj odmítá znovu rozhodovat o ekologické výjimce pro chvaletickou elektrárnu

Pardubický krajský úřad je systémově podjatý ve věci rozhodování o udělení výjimky z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu. Pro ČT to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Ministerstvo životního prostředí tak bude muset určit jiný krajský úřad, který o emisních výjimkách rozhodne. Podle šéfa resortu Richarda Brabce (ANO) je překvapivé, že Netolický prohlašuje úřad za podjatý až teď.
22. 11. 2019Aktualizováno22. 11. 2019, 15:01|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|

Elektrárny už chystají žádosti o výjimky z budoucích limitů. Piráti to chtějí zarazit

Hnědouhelné elektrárny v Česku připravují žádosti o výjimku z přísnějších emisních limitů, které začnou platit od roku 2021. Problémy mohou mít hlavně s hodnotami rtuti a oxidů dusíku. Piráti ale chystají návrh zákona, který by udělování výjimek zakázal. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ovšem upozorňuje, že bychom se dostali do rozporu s evropskou legislativou. Zákaz výjimek by navíc podle něj zasáhl i teplárny.
9. 2. 2019|