TÉMA

Pirátská strana

Pavlův inaugurační projev politiky rozdělil. Vládní jsou spokojeni, opoziční měli výhrady

Projev prezidenta Petra Pavla při inauguraci rozdělil koalici a opozici. Zástupci vládních stran nového prezidenta vesměs chválili a vyzdvihovali jeho snahu spolupracovat. Politici z opozice naopak často zmiňovali, že je projev nemile překvapil, a zaměřili se především na to, jak se prezident postaví k valorizaci důchodů.
9. 3. 2023|

Vláda o důvěru nepožádá, chce dovládnout do voleb, prohlásil Babiš

Vláda nemá podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše důvod žádat sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry nebrání. Destabilizovalo by to podle něj ale situaci. Babiš reagoval na výzvu volební koalice Spolu, aby kabinet do týdne požádal o potvrzení důvěry v dolní komoře. Statutární místopředseda vládní ČSSD Roman Onderka označil krok opozice v době pandemie a před volbami za hazard.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 16:53|

Žáci z prvního stupně a předškoláci by se mohli vrátit do lavic 12. dubna, uvedl Plaga

Od 12. dubna by se měly do školních lavic vrátit rotačně děti z prvního stupně, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Připustil ale, že se to nemusí týkat všech základních škol. Jednat o tom bude ještě v úterý vláda, návrat se možná nebude podle Plagy týkat všech okresů. Odpovědi na nejčastější otázky kolem návratu dětí do škol zveřejnilo ministerstvo na svém webu.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 20:32|

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. TOP 09 a STAN jsou proti

Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, aktuálně platí do 28. března. Podle kabinetu je však nutný nadále, aby mohla platit přísnější omezení volného pohybu. TOP 09 nebo hnutí Starostové a nezávislí prodloužení o měsíc nepodpoří, ODS a Piráti se rozhodnou až poté, co zhodnotí data získaná od resortu zdravotnictví, podle předsedů obou stran jsou ale zatím nedostatečná. Sněmovna prodloužení nouzového stavu projedná v pátek na mimořádné schůzi.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 22:50|

Počet nových případů covidu strmě stoupá. Podle šéfa ODS se kabinetu vymkla situace z rukou

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal dosavadní maxima. Ve středu přibylo 5335 lidí s potvrzenou nákazou, do čtvrtečního podvečera se zatím zjistilo 3139 pozitivních případů. Vláda proto oznámila přísnější protipandemická opatření, tykají se primárně volnočasových aktivit a školní výuky. Původně se jimi měl kabinet zabývat až v pátek. Premiér Andrej Babiš (ANO) s nimi v předstihu seznámil představitele sněmovních stran. Šéf ODS Petr Fiala vytkl kabinetu, že situaci nezvládl, vyzval ale lidi k respektování nových opatření.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 20:45|

Po jedenácti letech smír. Brno urovná spory s firmou Kliminvest a prodá jí Jaselské kasárny

Brno uzavře dohodu o narovnání se společností Kliminvest, se kterou dlouhodobě vede spory a soudí se kvůli pozemkům v bývalých Jaselských kasárnách. Schválili to zastupitelé. Součástí je prodej pozemků firmě za více než 220 milionů korun a dohoda, že společnost bude s městem spolupracovat na tom, co v místě vznikne.
21. 4. 2020|

Piráti chtějí po Babišovi, aby zveřejnil plán investic. Podali správní žalobu

Předseda poslaneckého klubu pirátské strany Jakub Michálek podal správní žalobu, kterou se domáhá, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil Národní investiční plán. Michálek tak učinil poté, co neuspěl se žádostí podle jednacího řádu sněmovny ani s následným odvoláním. Zveřejnění dokumentu podle něj nebrání zákonné důvody, lidé a obce naopak mají nárok vědět, které projekty dokument obsahuje. Premiér uvádí, že plán předloží do Vánoc.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 16:27|

Středočeský kraj vrátil kauzu údajného Babišova střetu zájmů do Černošic

Krajský úřad Středočeského kraje vrátil kauzu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše zpět městskému úřadu v Černošicích k dalšímu projednání. Důvody rozhodnutí úřad nesdělil. Černošický úřad má na další prošetření Babišovy kauzy až 60 dnů a dalších až 30 dnů na rozhodnutí. Premiér kauzu dál pokládá za útok na sebe. Řekl, že postupoval podle zákona a ve finále vyhraje.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 14:41|

Piráti chtějí zrušit úmluvu o neexistenci prostituce. Otevře to cestu k jejímu regulování

Piráti s podporou nevládních organizací, které pomáhají ženám, chtějí otevřít diskusi o regulaci prostituce. Sněmovně navrhnou zrušení úmluvy z roku 1950, podle které prostituce neexistuje. Mezinárodní smlouva, ke které ve své době přistoupily země východního bloku, je podle Pirátů překonaná a nahrazená sedmi dalšími smlouvami. Vlastní návrh zákona nepředstavili, předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek uvedl, že chtějí otevřít diskusi, na jejímž základě by s vládním návrhem zákona přišlo ministerstvo vnitra. S úřadem zatím autoři iniciativy nejednali.
20. 2. 2019|
Interview ČT24

Došlápněme si na největší firmy a jejich daně, radí poslankyně Richterová, kde vzít peníze na důchody

Vláda Andreje Babiše (ANO) představila Komisi pro spravedlivé důchody, jejich komplexní reformu však zatím nikoliv. Zatím k nim zaujímá politiku jejich jednorázového navyšování. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová míní, že jsou tři varianty, jak se k revizi systému v budoucnu postavit: zvýšit daně, zvýšit věk odchodu do důchodu nebo se smířit s tím, že životní úroveň v důchodu poklesne. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v pořadu Interview ČT24 nastínila další možnosti: „došlápnout si“ na velké korporace, které v Česku neodvádí takové daně, jaké by měly.
8. 2. 2019|