TÉMA

Agnieszka Holland

Festival v Benátkách promítá slovenský film z bombardovaného Charkova. O dětech žijících v metru

O pár týdnů dříve by chodili do školy a mohli si hrát venku, na jaře roku 2022 se ale dvanáctiletý Niki a o rok mladší Vika skrývají s rodinami a sousedy v podzemí. Jejich novým domovem se ve válkou zasaženém Charkově stala stanice metra. Tam také slovenští filmaři Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík příběh těchto dětí natočili. Snímek Světloplachost na pomezí hraného filmu a dokumentu uvádí ve světové premiéře festival v Benátkách.
1. 9. 2023|
Interview ČT24

Agnieszka Hollandová: Z koronavirové krize se lidstvo nepoučí, jako se nepoučilo z dějin

Lidé jsou nepoučitelní, obává se polská filmařka Agnieszka Hollandová. A pandemie covidu-19 podle ní zřejmě nebude mezi ostatními dějinnými zkušenostmi výjimkou. Se současností svým způsobem rezonuje i její nejnovější snímek Šarlatán. Příběh totalitami zkoušeného českého léčitele, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, promítají tuzemská kina od 20. srpna. Při té příležitosti byla Agnieszka Hollandová hostem pořadu Interview ČT24.
20. 8. 2020|

Agnieszka Hollandová není žádný šarlatán. Začala natáčet chystaný film o českém léčiteli

Polská režisérka Agnieszka Hollandová začala natáčet film Šarlatán, inspirovaný příběhem českého léčitele. První klapka dramatu s Ivanem Trojanem v hlavní roli padla na apríla ve věznici v Mladé Boleslavi.
2. 4. 2019|

Berlinale dává zelenou ženám, životnímu prostředí a skutečným příběhům

Síla žen a opravdových životních příběhů jsou důležitými tématy letošního Berlinale. V německé metropoli startuje ve čtvrtek 69. ročník této prestižní filmové přehlídky, který potrvá jedenáct dní a v programu představí na 400 různých filmů. V režii českého tvůrce z nich vznikl jen jeden.
7. 2. 2019|