TÉMA

Přebytek

Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím skončil po dvou schodkových letech v přebytku

Běžný účet platební bilance Česka vykázal loni přebytek, a to po dvou letech s deficitem. Jde o souhrn všech ekonomických transakcí tuzemského hospodářství se zahraničím. Podle předběžných údajů centrální banky přebytek dosáhl skoro devadesáti miliard korun. O rok dříve byla bilance v rekordním schodku, a to přes 415 miliard.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 12:19|

Kraje a obce omezily investice. Hospodaří s přebytkem

Radnice omezují investiční plány na příští rok. Podle Svazu měst a obcí kvůli ekonomické nejistotě zadávají až o třetinu méně veřejných zakázek než dříve. Proto také obce hospodaří s výrazným přebytkem, který jen letos od ledna do září přesáhl 55 miliard korun.
9. 12. 2023|

Průmysl v dubnu rostl. Hlavně díky tomu, že se loni vyrobilo málo aut

O 1,2 procenta v dubnu meziročně vzrostla průmyslová výroba v Česku. Oproti březnu růst významně zpomalil. Že průmysl vůbec zesílil, byla zásluha hlavně automobilové výroby, většina dalších odvětví klesla, oznámil Český statistický úřad. Stavebnictví v dubnu dál klesalo, oproti předchozímu měsíci byl meziroční propad výraznější. Statistici zároveň zveřejnili dubnový výsledek zahraničního obchodu, který byl – na rozdíl od loňského hlubokého deficitu – v osmimiliardovém přebytku.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:36|

Přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl na 6,2 miliardy korun

V lednu skončil zahraniční obchod České republiky v přebytku 6,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy méně než loni. Vývoz stoupl oproti loňskému lednu o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.
9. 3. 2022|

Obce loni hospodařily s přebytkem, kraje vykázaly schodek

Obce loni hospodařily s přebytkem devatenácti miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun, informovalo ministerstvo financí. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun. Celkově tak územní rozpočty včetně dobrovolných svazků obcí loni skončily i přes dopady pandemie s přebytkem 14 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo 31,7 miliardy korun.
3. 3. 2021|

Čínský vývoz i dovoz v květnu klesly, dovoz nejvíc za čtyři roky

Vývoz z Číny v květnu klesl, propad dovozu byl pak největší za čtyři roky. Oznámil to čínský celní úřad. Omezení způsobená epidemií nemoci covid-19 po celém světě prudce snížila poptávku po čínském zboží. Bilance obchodu ale vykázala rekordní přebytek 62,93 miliardy USD (1,5 bilionu korun).
7. 6. 2020|