TÉMA

Villa Pellé

Zdena Šafka oblékala olympioniky, průřez její tvorbou ale nabízí hlavy, mosty, kapradí

Pražská galerie Villa Pellé připravila průřez zásadními tvůrčími etapami Zdeny Šafky. Jako oděvní návrhářka byla mimo jiné autorkou kolekce pro české olympioniky, ve volné tvorbě se věnuje malbám a textilnímu výtvarnictví. Motivy jejích děl shrnuje název výstavy: Hlavy, mosty, kapradí.
6. 9. 2023|

V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů. O ponožku už přišli Jiří Suchý i Michal Viewegh

Pražská Villa Pellé patří Lichožroutům, tedy kresleným postavičkám z knih Pavla Šruta a také animovaného filmu. Podobu jim dala Galina Miklínová. Ilustrátorka desítek dětských knih nyní svou tvorbu vystavuje v multimediální expozici.
8. 12. 2020|

Petr Písařík svá díla zasypal hvězdným prachem a odvezl do autolakovny

Petr Písařík patří k nejprodávanějším současným českým umělcům, přestože většinou pracuje s předměty, které by jiný hodil do koše. Neobvyklé materiály a technologie použil i na výstavě Star Dust, kterou vytvořil pro pražskou galerii Villa Pellé.
16. 9. 2020|

Jak dopadlo play-off na Bílé hoře? Výstava ukazuje Naše slavní bojě

Pražská Villa Pellé otevírá dvě prázdninové výstavy, které spojuje nový pohled – v prvním případě na dějiny, ve druhém na výtvarné umění. O historii návštěvníky poučí komiksové Opráski sčeskí historje, nový impresionismus jim zase přiblíží společná instalace Juliuse Reichela a Romana Výborného.
12. 7. 2020|

Ticho! Dvě české výtvarnice sdílí rovnováhu a úkryt

Společné body v tvorbě dvou současných českých výtvarnic našla galerie v pražské Pelléově vile. Sochařku Janu Horálkovou a malířku Barboru Myslikovjanovou představují propojené výstavy s názvy Prostory úkrytů a Rovnováha ticha.
13. 2. 2020|

Šlitr, Šlitr, Šlitr. Proslulý muzikant byl také skvělý výtvarník, ukazuje výstava

Výtvarnou tvorbu Jiřího Šlitra, který proslul především jako muzikant a divadelník, připomíná výstava v pražské galerii Villa Pellé. Expozice představuje desítky kreseb a maleb z pozůstalosti spoluzakladatele divadla Semafor a dosud nepublikovanou Šlitrovu korespondenci s Jiřím Voskovcem. Výstava nazvaná Šlitr, Šlitr, Šlitr potrvá do 15. února.
30. 11. 2019|

Azajtókzáródnak! Výtvarníka Lukáše Musila zajímá, co je za čárou

Pod krkolomným názvem Azajtókzáródnak! představuje výtvarník Lukáš Musil v pražské galerii Villa Pellé svá nejnovější díla z posledních čtyř let. Jeho obrazy vycházejí z čáry, která je podle Musila základem výtvarného sdělení.
29. 9. 2019|

Magistrála, garáže i kostel jsou obraz. Malíř Patrik Hábl přestavěl Villu Pellé

Jako plátno mu už posloužila pražská magistrála, podzemní garáže i zeď administrativní budovy. Malíř Patrik Hábl stále častěji proměňuje veřejný prostor a díky tomu mění i pohled na současnou malbu. Novou výstavu v pražské Ville Pellé proto nazval Re:konstrukce.
6. 2. 2019|