TÉMA

Andrej Babiš mladší

Žalobce zaslal k vrchnímu soudu doplnění odvolání v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle Šarocha případ znovu projednat.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 11:25|

Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, reagoval expremiér

Pražský městský soud osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají, na vyhlášení rozsudku nepřišli. Šéf ANO bezprostředně poté na Twitteru uvedl, že je velmi rád, že justice je nezávislá.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:28|

Čapímu hnízdu nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, řekl ve středu u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Tytéž služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert. V kauze je obžalován bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:04|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Mohl Babiš mladší podepsat převod akcií k Čapímu hnízdu? V té době byl v USA, píše se v obžalobě

Andrej Babiš mladší nemohl podepsat listinu o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, protože byl v té době ve Spojených státech amerických. V obžalobě, kterou Česká televize získala, to uvádí státní zástupce Jaroslav Šaroch. Svoje tvrzení v textu opírá i o výpisy z bankovního účtu, ze kterého měl Babiš mladší platit v USA. To, že na konci roku 2007 nebyl v Česku, tvrdí i syn bývalého premiéra. Text obžaloby poukazuje i na to, že v případu jsou i další nejasnosti ohledně akcií nebo valných hromad firmy.
29. 9. 2022|

Novináři by měli věcem přijít na kloub. Někteří nechtějí klást nepříjemné otázky, říká Kubík

Novináři by měli klást nepříjemné otázky, třeba i na úkor toho, že jim politik už příště rozhovor nedá. Mám rád, když jdou věci do hloubky, když tam není přeuctivost vůči autoritám, říká Jiří Kubík. Nynější šéfredaktor serveru Seznam Zprávy, často ve spolupráci s kolegyní Sabinou Slonkovou, za svou kariéru odhalil mnoho velkých politických kauz. Mimo jiné i jednu z nejznámějších: Olovo. I o tom Kubík mluví v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
18. 5. 2022|

Žalobkyně nenašla pochybení v případu zavlečení Babiše mladšího na Krym. Potvrdila odložení

Státní zástupkyně potvrdila odložení případu údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym. Námitky syna expremiéra jsou podle ní nedůvodné a usnesení o odložení věci je výstižné a logické.
7. 4. 2022|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 16:56|

Případ údajného zavlečení na Krym Andreje Babiše mladšího policie odložila. Jeho právník podal stížnost

Policie znovu odložila případ údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym. Rozhodnutí není pravomocné, Babišův právník František Dohnal proti němu podal stížnost. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Syn bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.
21. 12. 2021|

Policie zadala dva posudky na duševní stav Babiše mladšího, ten žádá zahraniční znalce

Policie v kauze údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym zadala dvěma znalcům vypracovat znalecké posudky –⁠ psychologický a psychiatrický. Premiérův syn je ale proti tomu, aby byl zkoumán v Česku. Pro Českou televizi to uvedl jeho právní zástupce Vítězslav Dohnal. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil vypovídat v kauze Čapí hnízdo.
14. 10. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

Babiš mladší poprvé vypovídal na policii ohledně Krymu

Syn předsedy vlády Andrej Babiš mladší vypovídal ve čtvrtek pět hodin na policii kvůli svému údajnému zavlečení na Krym v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Po výslechu odmítl uvést podrobnosti s tím, že spolu s advokátem chystá ještě další kroky. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec. Ten to odmítá.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 22:47|

Babiš mladší nechtěl, aby policie řešila jeho údajný únos na Krym, ta případ odložila

Syn premiéra Andrej Babiš mladší si nepřeje, aby policie nadále prověřovala případ jeho údajného zavlečení na Krym v roce 2017. Uvedl to server Seznam Zprávy, kterému Babiš mladší poskytl rozhovor. Policie případ odložila, nešlo podle ní o podezření z trestného činu. Proti rozhodnutí strany nepodaly stížnost.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 13:04|

Stíhání Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo definitivně skončilo

Trestní stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v případu Čapí hnízdo definitivně skončilo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přezkoumal a ponechal v platnosti usnesení o zastavení stíhání. Celková důkazní situace neprokazuje, že by se Babiš mladší aktivně podílel na procesu získání dotace spolufinancované z evropských zdrojů.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 09:26|

Státní zástupce zastavil stíhání Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo. Nespáchal podle něj trestný čin

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle žalobce nebyl skutek, který policie Babišovi mladšímu připisuje, trestným činem. Rozhodnutí ještě přezkoumá Nejvyšší státní zástupce.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 15:38|

Policisté byli potrestáni za chybu v kauze Babiše mladšího, vyšetřování ale prý neovlivnili

Kázeňsky potrestáni byli dva policisté za chybu, které se měli dopustit v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle mluvčího policie Jana Daňka ale jejich pochybení nemělo vliv na samotné vyšetřování případu.
20. 8. 2019|

GIBS prověřuje policistu, který odložil případ údajného únosu Babiše mladšího na Krym

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje od ledna policistu, který loni odložil případ možného únosu Andreje Babiše mladšího. Ten měl být podle svých slov odvlečen na anektovaný Krym a informoval o tom kriminalisty, kteří ale případ nakonec neřešili. Se zjištěním přišel v úterý deník Právo.
5. 2. 2019|