TÉMA

Bolzano

Nová analýza DNA odhalila skutečný původ Ötziho

Nová studie detailně zmapovala DNA „ledového muže“ Ötziho. Ukázala, že většina jeho genomu pocházela od pravěkých zemědělců, kteří přišli do Evropy z asijské části dnešního Turecka. Dosud se přitom myslelo, že Ötzi měl předky v severní Itálii.
17. 8. 2023|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Před třiceti lety vydaly alpské ledovce Ötziho. Muž z pravěku vědcům ukázal, jak drsný byl tehdy život

Jedinečný objev, jenž dodnes vzbuzuje pozornost nejen vědecké komunity, se podařil před třiceti lety dvěma německým manželům, kteří se 19. září 1991 vydali na túru v Ötztalských Alpách na italsko-rakouském pomezí. V místech věčného ledu je ve výšce 3210 metrů překvapila mrtvola (přesněji řečeno zachovalá mumie) muže, který zemřel před více než 5300 lety. U sebe měl „Ötzi“, jak byl nazván podle místa nálezu, luk, toulec se šípy, měděnou sekeru a našly se také zbytky bot.
19. 9. 2021|
Počasí

Laviny zabily v Itálii osm lyžařů. Riziko je vysoké i v dalších alpských zemích

V alpských regionech v Německu, Švýcarsku, Rakousku i v Itálii ustalo husté sněžení, dál ovšem hrozí vysoké lavinové nebezpečí. Riziko se týká hlavně výše položených oblastí nad 1600 metrů nad mořem. V Itálii zemřelo o víkendu pod lavinami osm lidí, sdělili na Twitteru záchranáři.
4. 2. 2019|