TÉMA

Pavel Severa

Znalec Roček stanul před soudem. Posudek v kauze směnek exposlance Severy byl údajně nepravdivý

Okresní soud v Olomouci v úterý otevřel případ znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka, který čelí obvinění z křivé výpovědi a kvůli nepravdivému znaleckému posudku. Přečinů se údajně dopustil v případu směnek bývalého poslance a generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy. Kauza směnek za víc než deset milionů korun, které Severovi podepsal dnes již zemřelý přítel, se táhla přes šest let. Severu nakonec soud obžaloby zprostil.
21. 9. 2021|

Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.
6. 9. 2021|

Znalce z kauzy směnek exposlance Severy posílá žalobce před soud pro nepravdivý posudek

Soudní znalec Petr Roček z kauzy směnek exposlance TOP 09 Pavla Severy čelí obžalobě pro pokus o křivou výpověď a nepravdivý posudek. České televizi to sdělila Kateřina Paulová z olomouckého okresního státního zastupitelství. Ročkovi hrozí až osm let vězení. Případ míří před Okresní soud v Olomouci.
3. 8. 2021|

Žalobce se odvolal v případu exposlance Severy obžalovaného z podvodu, píše Aktuálně.cz

Státní zástupce se odvolal proti zproštění bývalého politika Pavla Severy obžaloby z podvodu se směnkami, které podepsal jeho přítel Zdeněk Švec. V únoru o zproštění obžaloby rozhodl krajský soud v Pardubicích s odůvodněním, že skutek není trestným činem. Státní zástupce Jiří Viesner zpochybňuje, že by Severa mohl svému příteli vůbec tolik půjčit, uvedl server Aktuálně.cz. V případu jde o směnky asi na deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 vinu opakovaně odmítl.
19. 7. 2021|

Soud zprostil bývalého politika Severu obžaloby z podvodu se směnkami

Soud ve čtvrtek zprostil bývalého politika Pavla Severu obžaloby z podvodu se směnkami asi na deset milionů korun. Skutek podle předsedy senátu Jana Šlosara není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a zmocněnec poškozené rodiny si ponechali lhůtu pro podání odvolání.
25. 2. 2021|

Bývalý poslanec Pavel Severa míří před soud. Státní zástupce ho obžaloval z podvodu

Státní zástupce obžaloval z podvodu bývalého poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu. Kriminalisté ho viní z podvodného získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Pavel Bužga z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Za zločin podvodu ve stadiu pokusu mu hrozí až deset let vězení.
6. 5. 2020|

Policie chce poslat před soud bývalého politika Severu. Podvodně měl získat směnky za miliony

Policie chce poslat před soud někdejšího vlivného poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu. Vloni jej obvinila z podvodného získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun. Vyšetřování, které se vleklo několik let, je nyní ukončeno.
8. 4. 2020|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Policie obvinila dlouholetého poslance Pavla Severu z podvodu. Důvodem jsou směnky za 10 milionů

Někdejšího dlouholetého poslance Pavla Severu obvinila policie z podvodu kvůli několika podezřelým směnkám za 10 milionů korun. Ty měl podepsat bohatý podnikatel Zdeněk Švec před svou smrtí. Policie přitom původně případ odložila, ale po stížnosti vdovy a natáčení Reportérů ČT vstoupilo do kauzy státní zastupitelství a nařídilo její došetření. Podrobnosti zjišťoval Dalibor Bártek.
29. 1. 2019|