TÉMA

Bertramka

Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani

Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|
Události komentáře

Karel Šíp po 600 dílech Všechnopárty: Je to improvizace, jedinou výjimkou byl Karel Gott

Zábavná talk show Všechnopárty patří k divácky nejoblíbenějším pořadům České televize. V pátek 10. ledna odvysílala jubilejní, šestistý díl. Neodmyslitelnou součástí pořadu je moderátor Karel Šíp. Za patnácti lety, po které vyzpovídal na osmnáct set hostů, se prý neohlíží, v rozhovoru s Michalem Kubalem pro Události, komentáře přesto trochu zavzpomínal.
12. 1. 2020|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|

Vila Bertramka se stala národní kulturní památkou. Vláda jednala i o klimatickém plánu

Vláda prohlásila pražskou Bertramku za národní kulturní památku (NKP), oznámil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Nový status podle něj pomůže s financováním oprav objektu. Klasicistní vila z 18. století spojená s pobytem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta patří Mozartově obci, již dva roky je ale zavřená. Vláda také projednávala klimatický plán, rozvoj umělé inteligence a schválila novelu usnadňující emitentům akcií přístup na kapitálový trh.
28. 1. 2019Aktualizováno28. 1. 2019, 17:28|