TÉMA

Pavlo Klimkin

Dohoda o Nord Stream 2: Ukrajina se bojí o energetickou bezpečnost, Polsko mluví o vítězství Ruska

Ukrajina, Polsko i Rusko mají výhrady k dohodě mezi Spojenými státy a Německem o plynovodu Nord Stream 2. Ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba řekl, že Kyjev má mnoho otázek k tomu, jak může dohoda zmírnit bezpečnostní hrozbu, kterou plynovod představuje. Mluvčí polského prezidenta označil dohodu za vítězství Ruska a obvinil Německo z porušení evropské solidarity v energetice. Kreml uvedl, že nesouhlasí s některými prohlášeními ohledně dohody. Evropská unie zopakovala, že plynovod není ve společném zájmu EU, ale bude dál jednat.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 22:08|
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinci v Česku chtějí za prezidenta Zelenského, většina diaspory je ale pro Porošenka

Ukrajinci hlasující v České republice odevzdali v neděli nejvíc hlasů komikovi Volodymyru Zelenskému. Vyplývá to z výsledků prvního kola prezidentských voleb zveřejněných na webu ukrajinského statistického úřadu. Ve většině států přitom Ukrajinci žijící v zahraničí hlasovali pro prezidenta Petra Porošenka, který obhajuje mandát.
1. 4. 2019|

Petříček v Kyjevě mluvil o ruské agresi. Ukrajinsko-české vztahy má řešit nové fórum

Šéfové české a ukrajinské diplomacie Tomáš Petříček a Pavlo Klimkin se v Kyjevě dohodli na zřízení česko-ukrajinského fóra, které by mělo pomoci vyrovnat se s citlivými otázkami minulosti a zaměřit se na budoucnost spolupráce obou zemí. Petříček se před novináři zmínil „o ruské agresi“ a Klimkin ocenil „naprosto jasný“ oficiální český postoj spočívající v podpoře sankcí Evropské unie proti Rusku a v odsuzování ruské anexe Krymu. Českého ministra zahraničí měl v pondělí přijmout také prezident Petro Porošenko, ze schůzky ale sešlo.
28. 1. 2019Aktualizováno28. 1. 2019, 19:48|