TÉMA

Koma

Pěstouni chtějí pomoci chlapci ze Strakonic. Na případ upozornil pořad 168 hodin
Strakonická pedagožka Jana Rohová upozornila na případ svého desetiletého žáka, který vyrůstal jen s matkou – a poté, co matka skončila v kómatu, prakticky osiřel, musel opustit takzvané dětské centrum a přestěhovat se do dětského domova v jiném městě. Po odvysílání příběhu v pořadu 168 hodin se ale ozývají lidé, kteří mají zájem se chlapce ujmout nebo mu jinak pomoct. Je tak velká naděje, že nebude muset strávit dětství v dětském domově.
29. 3. 2021|
V Karviné roste nemocniční pavilon z kontejnerů. Postavený má být do dvou měsíců
Karvinská hornická nemocnice dokončuje stavbu nového pavilonu. Jako první v Česku se ho ale rozhodla postavit modulárním systémem, tedy poskládat ho z už připravených jednotlivých kontejnerů. Hlavním důvodem pro tento typ stavby byla podle nemocnice její rychlost. Pacienti v pavilonu najdou několik ambulancí a také lůžkové ortopedické oddělení.
12. 10. 2020|
S návratem k vědomí pacientům v kómatu pomáhají věci, které mají rádi
Lidem, kteří například po úrazu upadnou do kómatu, pomáhá v návratu k vědomí takzvaná bazální stimulace. Spočívá mimo jiné v připomínání pacientových zvyků a věcí, které měl rád. Metoda vyvinutá v Německu původně pro práci s postiženými dětmi našla uplatnění taky v českém ošetřovatelství. Certifikát aktuálně reakreditovali třeba v přerovské nemocnici.
23. 12. 2019|
Doporučujeme
Porodila v kómatu, po probuzení se neměla ani posadit. Nyní chce být dítěti opravdovou matkou
Brněnským lékařům se podařil takřka zázrak. Ženu v šestnáctém týdnu těhotenství postihla mozková příhoda, která ji později stála život. Mezitím ale, i přes takzvanou smrt mozku, lékaři z fakultní nemocnice udrželi její životní funkce dalších osmnáct týdnů a v polovině srpna se narodila zdravá holčička. Nebylo to ale poprvé, co se tamním lékařům povedla podobně unikátní věc. Veronika Tlustá byla tři měsíce v kómatu, když přivedli na svět jejího syna. Matka se nakonec probudila a zotavuje se. Její příběh pro pořad 168 hodin zpracovala Kateřina Stibalová.
2. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 12:02|
Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu
Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|