TÉMA

Jméno

Popularitě dětských jmen loni opět vévodili Jakub s Eliškou

Žebříček nejoblíbenějších dětských jmen za rok 2022 opět ovládli Jakub a Eliška. Jakub je nejpopulárnějším jménem už dvanáct let po sobě, Eliška o jeden rok méně. Na dalších místech se u chlapců objevila jména Jan a Matyáš, u dívek pak Viktorie a Anna. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 18:08|

Dvě holčičky žily s rodiči v jurtě. Ve dvou a čtyřech letech neměly jména ani rodné listy

Okresní soud v Náchodě v pátek řešil případ „vlčích dětí“, jak justiční úředníci začali přezdívat dvěma dívkám – dvouleté a čtyřleté. Děti žily s rodiči alternativním způsobem v jurtě. Dosud neměly rodné čílo, rodný list ani jiné doklady, dokonce ani úředně zaevidovaná jména. Jejich otec je momentálně ve vazbě.
9. 6. 2023|

Nacisté zavraždili odbojáře Piskáčka s celou rodinou. Teď jejich jméno nese pražská ulice

Na konci října to bude devětasedmdesát let, co nacisté v Mauthausenu zavraždili rodinu odbojáře Jaroslava Piskáčka. Gestapo je zadrželo, protože pomáhali parašutistům Gabčíkovi s Kubišem. Teď po rodině Piskáčkových byla pojmenovaná ulice v pražských Vysočanech.
17. 10. 2021|

Hackerka zveřejnila osobní data 106 milionů lidí. Obří únik zasáhl americkou banku Capital One

Osobní údaje stovky milionů Američanů a šesti milionů Kanaďanů zveřejnila hackerka ze Seattlu. Jde o informace klientů bankovní společnosti Capital One. Třiatřicetiletou softwarovou inženýrku Paige Thompsonovou už zatkla policie a soud ji obvinil z počítačového podvodu. Hackerce hrozí až pět let vězení a pokuta v přepočtu necelých šest milionů korun. Motiv činu je podle státního zastupitelství zatím nejasný.
30. 7. 2019|
Ústavní soud

Názvy stran nesmí být zaměnitelné, konstatoval Ústavní soud. V Praze to ale nehrozilo

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Spojených sil pro Prahu. Koalici tvořené kromě jiných také Starosty a nezávislými (STAN) loni při komunálních volbách vadil název konkurující kandidátky Starostové pro Prahu. ÚS průlomově rozhodl, že registrační úřady a případně i soudy se mají zabývat tím, zda nejsou názvy volebních stran zaměnitelné. Registrační úřady mohou případně i kandidátní listinu odmítnout. V loňských volbách v Praze ale záměna podle ÚS nehrozila, názvy se lišily dostatečně.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 12:30|