TÉMA

Zimní sporty

Kolapsu dopravy v Jizerských horách má předejít nový systém. Řidiče navede na nevytížená parkoviště

Návštěvníci Jizerských hor mají k dispozici nový dopravně-informační systém. Má zabránit kolapsu hlavně v horském středisku Bedřichov a řidiče nasměrovat k méně zaplněným parkovištím. Systém za dvanáct milionů zaplatil Liberecký kraj.
26. 1. 2024|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Oteplující se planeta v budoucnu ohrozí konání zimních olympijských her

Klimatická změna ohrožuje budoucnost sportů na sněhu a zimních olympijských her. Krátce před zahájením Her v Pekingu na to upozornili experti z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Rostoucí teploty způsobené emisemi skleníkových plynů podle studie znamenají, že zimní olympijské hry budou mít v budoucnu problém najít pořadatelská města s dostatkem sněhu.
26. 1. 2022|

Do památníku bývalého koncentračního tábora Buchenwald chodí lidé sáňkovat

I obyčejné sáňkování může způsobit skandál, když se provozuje na nesprávném místě, jak tento týden zjistili v Německu. Ředitel tamního památníku Buchenwald, který se nachází na místě bývalého nacistického koncentračního tábora, si totiž postěžoval na místní nadšence, kteří si zimních radovánek užívali v jeho areálu a mimo jiné sáňkovali přímo přes místa, kde se nacházejí hromadné hroby někdejších vězňů.
16. 1. 2021|

Šumavě chybí peníze na běžkařské trasy

Na úpravu šumavských tras pro běžkaře chybí skoro milion korun. To je přibližně polovina potřebné částky. O náklady se vždy dělily obce a regionální agentura, která sháněla peníze od krajů i od soukromých firem. Generální sponzor ale letos chybí.
6. 12. 2020|

Evropa je rozdělena v názorech na lyžování. Rakousko střediska otevře, Itálie a Francie jsou proti

Rakousko začne od pondělí uvolňovat přísná opatření, která přijalo v boji s šířením koronaviru. Už na počátku příštího týdne se otevřou základní školy, obchody, muzea či knihovny. Od 24. prosince bude možné provozovat venkovní zimní sporty včetně lyžování. Zahraniční lyžařskou turistiku ale výrazně omezí povinná desetidenní karanténa pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí. Proti lyžování se naopak ostře staví Francie i Itálie, která se dokonce snaží prosadit celoevropskou dohodu na zavření zimních areálů.
2. 12. 2020|

V Krkonoších zemřela čtyřicetiletá sáňkařka. Nejspíš narazila do stromu

Ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších v úterý večer zemřela zřejmě po nárazu do stromu čtyřicetiletá sáňkařka. Žena byla nalezena před 22:00 poblíž sáňkařské dráhy nedaleko stromu, do kterého pravděpodobně narazila. Okolnosti případu vyšetřuje policie.
23. 1. 2019|

Vlažný nápoj a dobře zvolené vrstvy oblečení, doporučuje expert výbavu na zimní sportování

Lyžování, nejoblíbenějšímu českému zimnímu sportu, se podle Svazu lyžařů věnuje každý pátý Čech. Při sportování v mrazech je ale důležité mimo jiné správně zvolit jednotlivé vrstvy oblečení, varuje proděkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Jan Cacek.
23. 1. 2019|