TÉMA

Náhrada mzdy

Koronavirový příspěvek podnikatelům se má zdvojnásobit na tisíc korun, schválil Senát

Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem, na které dopadla omezení proti koronaviru, se zdvojnásobí na tisíc korun denně, odhlasovala horní komora. Senát také chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. Senát hodlá vložit prodloužení lhůty do příslušné vládní předlohy, kterou ve čtvrtek se svým návrhem poslal zpět do sněmovny. O jeho výsledné podobě tak rozhodnou poslanci. Bonus k náhradě mzdy, takzvaná izolačka, může činit až 370 korun denně.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 19:33|

Situace je křehká, varují odborníci. Vláda chce zintenzivnit testování, při izolaci by mohla být plná náhrada mzdy

Obchody mohou otevřít, restaurace mohou přivítat hosty, kadeřníci mohou stříhat i barvit a děti se postupně vracejí do škol. To vše v době, kdy každý den přibývá kolem čtyř až pěti tisíc lidí s nově potvrzeným covidem-19. Přitom když byla v říjnu čísla podobná, vláda opatření zaváděla. Situace se liší v tom, že je nižší reprodukční číslo, které však postupně stoupá. Klesá naopak počet testů. Někteří experti proto varují před zlehčováním situace.
4. 12. 2020|

Náhrada mzdy za první tři dny nemoci prošla sněmovnou. Ta přehlasovala senátní veto

Zaměstnanci budou od července dostávat náhradu mzdy opět i v prvních třech dnech nemoci. Sněmovna přehlasovala senátní veto sociálnědemokratické novely zákoníku práce, která takzvanou karenční dobu ruší. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 19:22|