TÉMA

Vladimír Sitta

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.
11. 9. 2020|

Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.
7. 9. 2020|

Spor o náhradu škody kvůli akciím Neographu má řešit stejný soudce

Spor o náhradu škody kvůli snížení hodnoty akcií papírny Neograph má rozhodovat stejný soudce jako dříve. Ústavní soud v tom ve středu vyhověl stížnosti bývalého ředitele firmy Vladimíra Sitty. Zrušil usnesení odvolacího soudu, který rozhodl o změně prvostupňového senátu v této věci. Sitta chce po České republice náhradu 200 milionů korun.
2. 9. 2020|

Nejvyšší soud se zastal Vladimíra Sitty staršího v kauze Neograph, nižší soud o něm musí rozhodnout znovu

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání Vladimíra Sitty staršího, který v roce 2012 dostal okamžitou výpověď z pozice ředitele papírny Neograph. Pražské soudy podle Nejvyššího soudu chybovaly, když zamítly Sittovu žalobu zpochybňující platnost výpovědi. Znovu musí rozhodnout odvolací Městský soud v Praze.
5. 5. 2020|
Reportéři ČT

Podle Rittiga byla obžaloba v kauze údajného tunelování dopravního podniku rozbita na sto procent

Podezřelé transakce, jejichž prostřednictvím byly z pražského dopravního podniku vyvedeny stovky milionů korun, skutečně probíhaly. Byly to ale obyčejné obchody, nikoliv trestný čin. S tímto závěrem uzavřel pražský městský soud takzvanou jízdenkovou kauzu, na kterou skoro před 8 lety jako první upozornili Reportéři ČT. Státní zástupce se však na místě odvolal. A podal stížnost i proti tomu, aby soud obžalovaným uvolnil roky obstavený majetek. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze, který bude znovu řešit i otázku odposlechů. Celou kauzu sledoval Hanuš Hanslík.
21. 5. 2019|

Šéf státních zástupců odmítá náznaky Benešové: Trestní stíhání objednat nelze

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání. Novopečená ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) naznačila, že to možné je.
10. 5. 2019|
Čapí hnízdo

Soudkyně si v rozsudku ke kauze Neograph stěžuje na vyšetřovatele Nevtípila. Stejný policista šetří kauzu Čapí hnízdo

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje informace z rozsudku k případu Neograph, který měl na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Stejný policista vyšetřuje také údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo, v němž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš (ANO). Server iRozhlas.cz uvedl, že na základě rozsudku panují pochybnosti, zda kriminalista vyšetřoval kauzu Neograph nestranně. Podle soudkyně totiž Nevtípil „plnil vůli osob“ spojených s lobbistou Ivo Rittigem.
23. 1. 2019|

Kauza DPP: Sitta mladší na rozdíl od otce před soudem vypovídal. „Smlouva vznikla až příliš hladce, to bylo podezřelé“

Sjednání smlouvy na dodávku jízdenek mezi papírnou Neograph a pražským dopravním podnikem (DPP) šlo podezřele hladce a rychle, což vyvolávalo pochybnosti, uvedl před soudem bývalý obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší. Podezření prý zesílilo rok a půl po uzavření kontraktu, kdy se v účetnictví Neographu objevila první faktura na vyplácení provizí společnosti Cokeville Assets. Podle obžaloby putovalo právě přes tuto karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky k lobbistovi Ivu Rittigovi.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 15:26|