TÉMA

Funkcionalismus

Funkcionalistický hotel Avion v Brně je hotový. Otevře se po dvanácti letech

Více než pět let trvající rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna je hotová. Pokoje jsou už vybavené, a hotel je tak připraven na otevření, zatím však chybí personál. Objekt navržený architektem Bohuslavem Fuschem na parcele široké pouhých osm metrů je zavřený od roku 2010, v roce 2016 začaly práce na jeho obnově. Podle majitele hotelu Stanislava Berouska by se Avion měl otevřít v březnu.
24. 1. 2022|

Pošta prodá svou budovu u brněnského nádraží v aukci. Je zčásti nevyužitá a neekonomická

Budova České pošty u brněnského hlavního nádraží, jejíž podobu navrhl architekt Bohuslav Fuchs, by měla v polovině října změnit majitele. Doručovací společnost, která funkcionalistickou stavbu vlastní, se ji rozhodla prodat v elektronické aukci. Ta by měla proběhnout 13. října letošního roku, řekl za Českou poštu Ivo Vysoudil.
10. 9. 2021|

Rty jako pohovka. Výstava v Madridu ukazuje, že surrealismus chtěl měnit design i svět

Madridské muzeum CaixaForum rozebírá vztahy surrealismu a designu. Výběr téměř tří set exponátů ilustruje vliv surrealistického uměleckého hnutí na kulturu a design v posledních sto letech. Výstava nese název Předměty touhy.
11. 1. 2021|

Ze zahrady do zahrady. Turniket propojil vily Tugendhat a Löw-Beer

Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer se po letech znovu propojily. Návštěvníci mezi nimi můžou od pátku procházet přes turniket. Úprav se dočkaly také cesty, přibylo i nové osvětlení. Práce vyšly celkem na tři miliony korun.
5. 6. 2020|

Wiesnerův prostor pro moderní ceremoniál. Funkcionalistické krematorium v Brně slouží už 90 let

Brněnské krematorium na Ústředním hřbitově bylo zprovozněno 8. dubna 1930. Vzniklo podle návrhu slavného architekta Ernsta Wiesnera. V roce 2014 prošla stavba rozsáhlou rekonstrukcí za čtyřicet milionů korun, tři roky nato se krematorium společně s kolumbáriem stalo i národní kulturní památkou.
8. 4. 2020|

Obchody, kanceláře, kinokabaret. Po dvaceti letech se v centru Brna opět otevře pasáž Jalta

Po téměř dvou desítkách let se v dubnu znovu pro veřejnost otevře funkcionalistický palác Jalta na brněnském Dominikánském náměstí. V současnosti v prostorách dělníci dokončují rekonstrukci, která investory přišla přibližně na 120 milionů korun. Dalších 110 milionů zaplatili městu v roce 2016 jako kupní cenu.
21. 1. 2019|