TÉMA

Průtahy

Oběti trestných činů by se měly dočkat rychlejšího odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pro ně zřídilo zvláštní oddělení

Ministerstvo spravedlnosti ročně vyplatí desítky milionů korun jako odškodnění za pochybení justice. Další peníze pak míří obětem trestných činů, ty na finance ale často čekají dlouhé měsíce. Od ledna má právě tyto případy na starosti samostatné oddělení, pomoc obětem by se tak mohla zrychlit.
23. 1. 2024|

Kárný senát snížil pražské soudkyni Bartákové kvůli průtahům plat o 30 procent na dva roky

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil pražské soudkyni Jitce Bartákové plat o 30 procent na dva roky. Za průtahy v insolvenčních spisech u Krajského soudu v Praze jí hrozilo odvolání z funkce. Kárný senát nakonec uložil nejpřísnější možný peněžitý postih, ale talár jí ponechal. Bartáková tak podle něj přijde během dvou let zhruba o 1,4 milionu korun.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 11:38|

Policisté vyrazili k silnicím. Změří rychlost aut na tisícovce míst

Dopravní policie odstartovala Speed Marathon, tedy rychlostní maraton. Je to celoevropská akce, při které policisté měří rychlost na místech, která označila za riziková široká veřejnost a policie je předem zveřejnila. Policisté s radary budou připraveni na dálnicích, frekventovaných ulicích velkých měst i na silnicích všech tříd.
21. 4. 2023|

Kárný senát potrestal žalobce Petra a Žďárskou za průtahy a promeškání lhůt snížením platů

Za neobvykle dlouhé průtahy bude Pavel Petr z Okresního státního zastupitelství Brno-venkov jeden rok pobírat plat snížený o dvacet procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Petr uzavřel s nadřízeným. Na trestu se dohodla i brněnská státní zástupkyně, která promeškala lhůtu k podání obžaloby cizince podezřelého z pokusu o vraždu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 14:14|

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Další soudce přišel o talár. Kárný senát odvolal kvůli průtahům Vladimíra Maxu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zbavil funkce libereckého soudce Vladimíra Maxu. Důvodem jsou průtahy zhruba ve stovce spisů. V minulosti už byl soudce dvakrát potrestán snížením platu. V letošním roce už kárný senát jednoho soudce odvolal. O talár přišel Jan Tichý.
21. 1. 2019|