TÉMA

Vojtěch Adam

Novým rektorem Mendelovy univerzity bude Jan Mareš z agronomické fakulty

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude šedesátiletý Jan Mareš, dosavadní děkan agronomické fakulty. Zvolil ho akademický senát. Škola byla od konce ledna bez rektora, zvolený Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 17:06|

Mendelovu univerzitu v Brně provizorně povede exministr školství Plaga

Mendelovu univerzitu v Brně povede do zvolení nového rektora náměstek ministra školství a dřívější ministr za ANO Robert Plaga. Pověřil jej současný ministr Petr Gazdík (STAN), oznámila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. V čele univerzity v pondělí skončila Danuše Nerudová. V úterý mělo začít funkční období zvoleného rektora Vojtěcha Adama, který však rezignoval kvůli pochybnostem o některých jeho publikovaných článcích.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 12:02|

Adamova pochybení byla systematická a závažná, shodují se experti

Pochybení ve vědecké práci Vojtěcha Adama jsou závažná a některá musela být učiněna vědomě. České televizi to řekl Pavel Tomančák, který vedl komisi, jež Adamovy publikace analyzovala. Místopředseda pracovní komise Rady vysokých škol Tomáš Foltýnek upozornil, že student by za podobné prohřešky čelil podmínečnému vyloučení.
31. 1. 2022|

Nový rektor Mendelovy univerzity Vojtěch Adam rezignoval

Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam, který měl funkci zastávat od února, s okamžitou platností rezignoval. Uvedl to v prohlášení, které zaslal akademické obci univerzity. Kvůli sporným publikacím jej k rezignaci vyzvala dosavadní rektorka Danuše Nerudová i některé vědecké autority. Akademický senát tak bude muset volbu rektora zopakovat, senátoři určili členy volební komise, která připraví další kroky.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 14:47|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Komise potvrdila chyby v článcích týmu budoucího rektora Mendelovy univerzity. Doporučila je stáhnout

Expertní komise zjistila pochybení v několika odborných článcích týmu vedeného Vojtěchem Adamem, budoucím rektorem Mendelovy univerzity v Brně. Doporučila jejich stažení z časopisů. Adam se omluvil, ale tvrdí, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady na hlavní závěry prací. Zpráva uvádí, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“.
25. 1. 2022|

Budoucí rektor Adam čelí podezření z úprav obrazových dat u článků

Budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N. Podle Adama šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 09:22|

Novým rektorem Mendelovy univerzity bude Vojtěch Adam

Akademický senát zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro tvůrčí činnost Vojtěcha Adama. Od února 2022 v čele univerzity nahradí ekonomku Danuši Nerudovou, která znovu nekandidovala. O funkci se ucházeli čtyři adepti, kromě Adama ještě další prorektor Martin Klimánek, Otakar Holuša z fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií a ředitel odboru informačních technologií Stratos Zerdaloglu.
18. 10. 2021|

Dětí se zhoršenou psychikou během pandemie přibylo. Ministerstvo problematiku neřešilo, kritizují lékaři

Koronavirová pandemie se podepsala na psychickém zdraví dětí, které se dramaticky zhoršilo. Odborníci na problém upozorňují už roky, v posledních letech má přitom reformu psychiatrické péče na starosti lékařka Dita Protopopová. Ta je mimo jiné známá i z aféry ohledně premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Reportáž pro pořad 168 hodin natáčela Jana Gerleová.
28. 6. 2021|

Ředitelka pardubické nemocnice kvůli případu novorozence končí ve funkci

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí ve funkci. Kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k pondělku odvolalo představenstvo. O kroku informoval na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila ke standardu, uvedl. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že pošle do pardubické nemocnice kontrolu, která se zaměří na dětská oddělení.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:00|

Ministr Vojtěch: Navýšení příplatku za směny a další růst platů má zastavit nedostatek sester

Chronickým problémem českého zdravotnictví je už nějaký čas nedostatek zdravotních sester, scházejí hlavně ve směnném provozu akutní lůžkové péče. Ministerstvo zdravotnictví proto letos cílí mimo jiné právě na ně, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Navýšením příspěvku za směny a dalším růstem platů chce zamezit úbytku sester.
18. 1. 2019|