TÉMA

Pavel Pilát

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. Sdělil to advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 12:48|

Soud poslal Rathovi výzvu k nástupu do vězení

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi výzvu k nástupu do vězení. Dostali ji i další odsouzení v korupční kauze. Rath byl v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci. Později byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy. Podle verdiktu přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 11:14|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Soud zakázal Metrostavu soutěže na veřejné zakázky. Absurdní, zlobí se zástupce podnikatelů

Krajský soud v Praze v pátek zakázal stavební společnosti Metrostav za podíl v druhé části kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit deset milionů korun. Metrostav s nepravomocným verdiktem nesouhlasí, firma se odvolala. Generálnímu řediteli společnosti Pavlu Pilátovi uložil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, třímilionový peněžitý trest a čtyřletý zákaz činnosti.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 17:40|
Kauza Rath

Soud v druhé větvi Rathovy korupční kauzy prodloužil exhejtmanovi vězení o rok, Kottovým o dva

Středočeský krajský soud uznal v pátek bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha vinným ve všech bodech obžaloby ve druhé větvi jeho korupční kauzy. Uložil mu trest osm let vězení, o rok mu tak prodloužil stávající sedmiletý trest. Rath má také zaplatit 18 milionů korun a dostal i zákaz činnosti. Kateřině a Petrovi Kottovým trest zpřísnil o dva roky, uložil jim osm let vězení. Zaplatit mají po 20 milionech korun a soud je potrestal i zákazem činnosti ve statutárních orgánech firem. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších šest obžalovaných lidí a osm firem včetně společnosti Metrostav.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 14:05|

Rath u soudu celý den pokračoval ve své výpovědi, chce nechat vyslechnout i Zemana

Celý třetí den soudního jednání v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zabrala výpověď někdejšího politika. Rath se zatím před Krajským soudem v Praze spontánně vyjadřoval k jednotlivým bodům obžaloby, na otázky soudu, státního zástupce či advokátů se nedostalo. Vypovídat tak bude bývalý politik i v pátek.
17. 1. 2019|