TÉMA

Rozpočty

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Obce kvůli koronaviru omezily investice, s rozvolňováním se jejich finanční situace zlepšuje

Výpadky z výběru daní nebo třeba nájemného v první polovině roku dolehly na rozpočty měst a obcí, a některé proto musely omezit investice. S rozvolňováním se ale situace zlepšuje. Příjmy z rozpočtového určení daní podle Svazu měst a obcí v květnu mírně vzrostly a pomohlo také otevření sportovišť a památek.
6. 7. 2021|

Jak hospodaří u sousedů? Zadlužené Rakousko se snaží šetřit, Poláci z rozpočtu podporují rodiny

Česko, Německo, Polsko, Slovensko a Rakousko. Pět zemí a pět sousedů. Pět zemí a pět rozpočtů. Diskuse kolem toho českého rozvířila hned několik otázek: třeba jak je možné, že místo padesátimiliardového schodku skončil loňský rozpočet přebytkem 2,9 miliardy korun, nebo zda je „normální a správné“ poskytovat obědy či jízdné některým lidem prakticky zdarma. Jak se hádají kvůli státní kase v okolních zemích?
19. 1. 2019|