TÉMA

FCC

Vědci v CERNu chtějí nový a větší urychlovač částic. Má stát stovky miliard

Jaderní vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) představili návrhy na výstavbu nového, většího urychlovače částic, píše stanice BBC. Obvod nového zařízení by byl téměř 3,5krát větší než u toho už existujícího nedaleko Ženevy. Jen jeho výstavba by přišla asi na 350 miliard korun a vědci doufají, že by přispěl k odhalení dosud neznámých částic a přinesl revoluci v chápání současné fyziky.
6. 2. 2024|

V USA padla první pokuta v souvislosti s vesmírným odpadem. Firma zaplatí přes tři miliony korun

Americká Federální komise pro spoje (FCC) tento týden poprvé oznámila pokutu udělenou za incident spojený s vesmírným odpadem. Dostal ji poskytovatel satelitní televize a internetu DISH, který nesprávně vyřadil z provozu svou družici EchoStar-7. Zaplatit má 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,5 milionu korun.
6. 10. 2023|

Odpady se v Biskupicích na Prostějovsku zpracovávat nebudou. Investor od záměru ustoupil

Dva tisíce podpisů se sešlo pod peticí, která nesouhlasí se stavbou linky na zpracování odpadu v Biskupicích na Prostějovsku. Vyráběla by tuhá alternativní paliva využitelná v teplárnách. Společnost FCC nakonec plány změnila a stavět nebude. V nedalekých Mostkovicích jiný investor o stavbě odpadového centra stále uvažuje.
30. 5. 2023|

Huawei žaluje amerického regulátora. Podle čínské firmy zákazy porušují zákony

Čínská společnost Huawei zažalovala americký regulační orgán – Federální komisi pro komunikace (FCC), který ji označil za hrozbu pro národní bezpečnost USA. Regulátor také doporučil nahradit čínské vybavení v telekomunikačních sítích jiným zařízeními. Už v březnu firma Huawei zažalovala americkou vládu za zákaz používání jejích výrobků federálními úřady.
5. 12. 2019|

CERN představil vizi nového částicového urychlovače. Má být gigantický

Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN) představila vizi částicového urychlovače nové generace. Má být umístěn v kruhovém tunelu o obvodu 100 kilometrů, informovala agentura AP.
16. 1. 2019|