TÉMA

Uhuru Kenyatta

Výsledek keňských voleb je těsný. Komise za hlavu státu vyhlásila viceprezidenta Ruta

Keňská volební komise vyhlásila dosavadního viceprezidenta Williama Ruta vítězem prezidentských voleb. Podle komise pro Ruta hlasovalo 50,49 procenta voličů. Část volební komise ale s výsledkem nesouhlasí, napsala agentura Reuters. Už předchozí informace ukazovaly, že výsledek bude velmi těsný. Největším Rutovým soupeřem byl vůdce opozice Raila Odinga.
15. 8. 2022|

Keňané se vydali k volbám. Mladí ve změnu k lepšímu nevěří, Západ doufá v zachování stability

Keňané v úterý volili nového prezidenta, členy obou komor parlamentu a zástupce místních správ. O prezidentský post se uchází čtyři kandidáti, vítěz nahradí dosavadní hlavu státu Uhuru Kenyattu, který po ukončení dvou mandátů nemůže znovu kandidovat. Hlavním tématem předvolební kampaně bylo řešení ekonomických problémů země. Kandidáti ale voličům slibovali i legalizaci marihuany nebo exportu hadího jedu. Na sečtení hlasů má volební komise maximálně týden.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 18:12|

Zemřel paleontolog Richard Leakey. Našel neznámé druhy člověka, chránil nosorožce a bojoval proti pytlákům

Ve věku 77 let zemřel světoznámý keňský paleontolog a ochránce přírody Richard Leakey, který významně přispěl k porozumění původu lidstva a boji proti pytláctví. Podle agentury AFP o jeho úmrtí v neděli informoval keňský prezident Uhuru Kenyatta.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 20:27|

Zřejmě největší větrná farma v Africe má 365 stožárů. Vyrobí elektřinu pro Keňu

Keňský prezident Uhuru Kenyatta slavnostně uvedl do provozu zřejmě největší větrnou farmu v Africe. Elektrárnu tvoří 365 větrných turbín v údolí u jezera Turkana na severozápadě země, které mají zemi dodávat až 17 procent veškeré elektrické energie. Jejich provoz má také snížit cenu elektřiny a přilákat do východoafrické země zahraniční investory, píší zahraniční agentury.
19. 7. 2019|

Ozbrojenci z hnutí Šabáb útočili v Nairobi kvůli americkému uznání Jeruzaléma

Zásah bezpečnostních složek proti útoku teroristů v Nairobi ve středu skončil. Podle agentury AP, která se odkazuje na policii, si útok vyžádal 21 mrtvých. Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na luxusní hotelový areál v keňské metropoli v úterý odpoledne. Jejich motivem prý byla odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 18:00|