TÉMA

Pawel Adamowicz

Soud uložil doživotí vrahovi gdaňského starosty. Zločin nemá obdoby, řekla soudkyně

Polský soud ve čtvrtek po téměř ročním procesu odsoudil na doživotí Stefana Wilmonta, který čelil obžalobě z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze, spáchané před čtyřmi lety. Rozsudek není pravomocný. Obhajoba žádala, aby soud uznal obžalovaného za nepříčetného. Jeho zločin však nemá v Polsku odbody od meziválečného období, řekla soudkyně.
16. 3. 2023|

V Polsku končí soud v případu vraždy gdaňského starosty, obžaloba požaduje doživotí

V Polsku se chýlí ke konci soud ohledně vraždy někdejšího gdaňského starosty Pawla Adamowicze. V lednu 2019 ho přímo na pódiu před televizním kamerami během charitativního koncertu pobodal recidivista Stefan W. a Adamowicz o den později zraněním podlehl. V procesu zazněly závěrečné řeči, rozsudek soud vynese ve čtvrtek. Vdova i Adamowiczovi příznivci viní z nepřímého podílu na vraždě veřejnoprávní média kontrolovaná vládou, která nyní čelí kritice také v souvislosti se sebevraždou syna opoziční poslankyně.
13. 3. 2023|

Alej Pawla Adamowicze. Varšava uctila ubodaného primátora, PiS chce ulici Kaczyńského

Jedna z alejí ve Varšavě nese od února jméno loni zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze. Proti návrhu v městské radě nikdo neprotestoval. Radniční opozici z Práva a spravedlnosti (PiS) ale vadí, že městu chybí ulice pojmenovaná po prezidentovi Lechu Kaczyńském, který zahynul při letecké tragédii ve Smolensku. Primátor slibuje, že se to změní po květnových volbách hlavy státu.
24. 2. 2020|

Rok od vraždy starosty Gdaňsku si provládní tisk nebere servítky. Útočí i na opozičního šéfa senátu

V polském Gdaňsku si připomněli rok od násilné smrti dlouholetého starosty Pawla Adamowicze. Během charitativního koncertu politika pobodal psychicky nemocný muž. Podle pozůstalých ho k činu vyprovokovala útočná kampaň konzervativních médií. Ty v poslední době útočí zejména na nového opozičního předsedu senátu Tomasze Grodzského.
14. 1. 2020|

Polské úřady věděly o extremismu Adamowiczova vraha. Informace ale nedostala kontrarozvědka

Polská vězeňská služba i policie podle soukromé zpravodajské televize TVN 24 věděly o tom, že Stefan W. podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze zastává extremistické názory. Civilní kontrarozvědka (ABW), která má dohled nad extremisty na starosti, však informace o tomto muži nedostala. Vdova po zavražděném tento týden obvinila veřejnoprávní televizi, jejíž vedení dosadila vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela.
24. 1. 2019|
Obrazem

Polsko se rozloučilo se zavražděným starostou. Do Gdaňsku přijel Duda, Tusk i Walesa

Tisíce Poláků se v Gdaňsku v sobotu loučily se zavražděným starostou města Pawlem Adamowiczem. „Bazilika je plná k prasknutí, davy zaplnily i okolní ulice historického centra města,“ informovala během dne televize TVN 24. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, třiapadesátiletý Adamowicz zraněním podlehl v pondělí.
19. 1. 2019Aktualizováno19. 1. 2019, 20:10|

Podezřelý z vraždy gdaňského starosty údajně nedávno plánoval „velký“ útok ve Varšavě

Stefan W., který je podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze, nedávno plánoval útok ve Varšavě. Píše o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého to muž řekl při výslechu po atentátu na Adamowicze. Na to, že chce udělat něco „spektakulárního, aby se všichni dozvěděli o jeho křivdě“, upozorňovala policii matka údajného pachatele.
17. 1. 2019|

Pieta, ale i provokace. Po vraždě gdaňského starosty se ukázala rozpolcenost Polska

Vlajky v řadě polských měst vlají na půl žerdi a lidé ve veřejných budovách i na polských zastoupeních v zahraničí podepisují kondolenční knihy v souvislosti se smrtí starosty Gdaňska Pawla Adamowicze. Toho v neděli během charitativní akce pobodal 27letý muž. Oblíbený starosta severopolského přístavního města pak v pondělí zraněním podlehl.
15. 1. 2019|

Starosta Gdaňsku zemřel. Pobodal jej muž, který v minulosti přepadal banky a léčil se na psychiatrii

Starosta polského Gdaňsku Pawel Adamowicz zemřel. Podlehl zraněním, která v neděli večer utrpěl při útoku na charitativní akci. Lékaři se ho v noci snažili zachránit při pětihodinové operaci. Policie obvinila z vraždy sedmadvacetiletého muže, jenž byl ihned po činu zadržen.
13. 1. 2019Aktualizováno14. 1. 2019, 19:37|