TÉMA

Alexandr Novák

Bývalý ředitel ROP Severozápad u soudu změnil výpověď. Žádná zločinecká organizace neexistovala, řekl

Bývalý ředitel dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz u soudu v Litoměřicích upravil původní výpověď. Zatímco doposud v pozici spolupracujícího obviněného a později obžalovaného v kauze údajných podvodů s evropskými dotacemi uváděl, že byly vytipované projekty za Ústecký kraj, které měly dotaci dostat, v poslední výpovědi uvedl, že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce. Žádná organizovaná zločinecká skupina podle něj neexistovala. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Před soudem se z několika zločinů zodpovídá dvacet sedm lidí.
14. 3. 2023|

Načerno postavená elektrárna stále nese miliony. Stopy vedou na známé adresy

U obce Moldava v Krušných horách stojí sluneční elektrárna, která za jedenáct let načerpala od českého státu zhruba půl miliardy korun jako podporu při prodeji elektřiny. Majitel elektrárny přitom nezákonně získal jak stavební povolení, tak licenci pro výrobu energie. Obojí pravomocně potvrdily soudy. Zatím rozhodly, že musí vrátit pětapadesát procent vyplacené podpory, přes dvě stě milionů si tedy může nechat. Podle rejstříku patří elektrárna investorovi z afrického Tuniska, stopy přitom vedou k bývalému chomutovskému starostovi a senátorovi ODS Alexandru Novákovi. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
8. 2. 2022|

Dva obžalovaní v kauze ROP Severozápad chtějí dohodu o vině a trestu

Dva obžalovaní v kauze ROP Severozápad mají zájem uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Jedním z nich je již dříve odsouzený bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který spolupracoval s policií při vyšetřování tohoto případu. Druhým je jeden z hodnotitelů projektů. Ostatních pětadvacet obžalovaných vinu odmítá. Hlavní líčení pokračuje u litoměřického okresního soudu.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 14:35|

Obžalovaní v případu ROP Severozápad si vyslechli obžalobu. Soudce ji četl několik hodin

Čtení obžaloby v rozsáhlé kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad u soudu v Litoměřicích trvalo několik hodin. Většina z 27 obžalovaných bývalých politiků či úředníků ve středu už k soudu nepřišla a hlavní líčení se koná v jejich nepřítomnosti. Jejich výslech začne zřejmě příští týden. Případ se týká rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun.
20. 10. 2021|

Začal soud v kauze evropských dotací v ROP Severozápad. Obžalováno je 27 lidí

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Kauza se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalováno je dvacet sedm politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 15:44|

Soud nařídil hlavní líčení v kauze ROP Severozápad, začne v září

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil hlavní líčení v kauze Regionálního operačního programu Severozápad. Soud se případem začne zabývat 9. září, projednávání by mělo pokračovat až do prosince. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude severočeská justice rozplétat. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.
1. 4. 2021|

Krajský soud v Ústí začne rozplétat kauzu ROP Severozápad. Proces s bývalými politiky a podnikateli začne v březnu

Krajský soud v Ústí nad Labem se 17. března začne zabývat kauzou Regionálního operačního programu Severozápad. Půjde tak o první veřejné zasedání, hlavní líčení bude naplánované později, potvrdila České televizi mluvčí tohoto soudu Veronika Suchoňová. Případ se týká rozdělování dotací z Evropské unie. Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, kterou bude soud v Ústí řešit. Obviněno bylo 27 bývalých čelných politiků a podnikatelů z Ústeckého a Karlovarského kraje.
26. 1. 2021|

V kauze dotací ROP Severozápad padla obžaloba, čelit jí budou i dva bývalí hejtmani

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v případu Regionálního operačního programu Severozápad obžalobu na sedmadvacet lidí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Viní je hlavně z ovlivňování rozdělování evropských dotací. Drtivá většina z obviněných byli podle obžaloby členové organizované zločinecké skupiny. Před soudem stanou politici včetně dvou bývalých hejtmanů, úředníci a vlivní podnikatelé. Zprávu jako první zveřejnil server Seznam Zprávy.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 17:01|
Reportéři ČT

Solární elektrárna na Moldavě vydělává stovky milionů, podle žalobců přitom vůbec neměla vzniknout

V Krušných horách stojí solární elektrárna, která vydělává svým majitelům stovky milionů korun, ačkoli neměla podle práva vůbec vzniknout. Stavby si všimla sousedka, která ji pozorovala z okna své chalupy. V případu se objevuje jméno bývalého politika ODS Alexandra Nováka, odsouzeného již dříve za korupci. Na lavici obžalovaných sedí kvůli solární kauze dva jeho spolupracovníci. Natáčel Reportér ČT David Havlík.
5. 3. 2019|
ROP Severozápad

Kapitán a Pan velkomožný míří k soudu. Vyšetřování kauzy ROP Severozápad končí

Končí vyšetřování jedné z nerozsáhlejších dotačních kauz. K soudu míří bývalý občanskodemokratický senátor Alexandr Novák, vlivný člen ODS Daniel Ježek a další dvě desítky lidí. Podle detektivů manipulovali s dotacemi na severu Čech. Důkazem je výpověď spolupracujícího obviněného Petra Kušnierze proti bývalým politikům i vlivným podnikatelům. Ti vinu odmítají.
13. 1. 2019|