TÉMA

Pirát

Předložíme novelu, která umožní zvládat uprchlickou situaci bez nouzového stavu, řekl Rakušan

V případě dalšího pokračování nouzového stavu i po konci května chce vláda v červnu prosadit novelu zákona k Ukrajině. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je nyní v Česku přes 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Země vydala dočasná víza pro 342 tisíc Ukrajinců, na 140 tisíc jich tak asi odjelo.
15. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 18:47|

Marek Hilšer bude usilovat o Hrad, chce být občanským kandidátem

Senátor Marek Hilšer oznámil, že se chce v roce 2023 znovu ucházet o prezidentský úřad. Ve čtvrtek prohlásil, že chce být občanským kandidátem, proto začne objíždět obce a sbírat podpisy občanů. Při minulé kandidatuře mu petiční podpisy nestačily, do volby se nakonec dostal na základě nominace zákonodárců.
21. 11. 2019|

Piráti hlasují o odvolání Michálka z pozice místopředsedy. Kvůli údajné šikaně a aroganci

Piráti od pátečního dopoledne hlasují o odvolání Jakuba Michálka z pozice místopředsedy strany. Internetová volba potrvá do pondělí čtvrtého listopadu. Podnětem k hlasování byl příspěvek vedoucí personálního odboru Pirátů Jany Koláříkové na stranickém fóru, která minulý týden hovořila o Michálkově arogantním jednání a psychické šikaně podřízených.
1. 11. 2019|

Piráti chtějí klouzavé mandáty, připravili návrh. Pro jsou i poslanci za ANO, SPD a STAN

Klouzavý mandát se opět stal předmětem diskusí v kuloárech Poslanecké sněmovny. Piráti připravili návrh, podle něhož by členové vlády neměli být zároveň poslanci, dokud budou zastávat vládní funkci. Podepsalo jej 46 poslanců včetně zástupců ANO, SPD a STAN. Zdrženlivější jsou k předloze lidovci nebo občanští demokraté.
10. 2. 2019|

Elektrárny už chystají žádosti o výjimky z budoucích limitů. Piráti to chtějí zarazit

Hnědouhelné elektrárny v Česku připravují žádosti o výjimku z přísnějších emisních limitů, které začnou platit od roku 2021. Problémy mohou mít hlavně s hodnotami rtuti a oxidů dusíku. Piráti ale chystají návrh zákona, který by udělování výjimek zakázal. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ovšem upozorňuje, že bychom se dostali do rozporu s evropskou legislativou. Zákaz výjimek by navíc podle něj zasáhl i teplárny.
9. 2. 2019|

Přečte si každý smlouvy ČEZu v registru? Poslanci poslali sporný zákon do závěrečného čtení

Do závěrečného čtení posunula sněmovna v úterý novelu Pirátů, podle níž by  polostátní energetická společnost ČEZ a další firmy přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru. Do třetího schvalování se dostal i samostatný zákon, který upravuje činnost soudních tlumočníků a překladatelů. Do třetího čtení poslali poslanci rovněž novelu o rozšíření finanční kontroly a novelu o vnitrozemské plavbě. Současná 26. schůze sněmovny zároveň podpořila v prvním kole vládní návrh, podle něhož by měli lékaři od července vyplňovat část neschopenek jen elektronicky.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:59|
Otázky Václava Moravce

Filip a Bartoš se hádali kvůli analýze o zdanění církevních restitucí

Vláda v uplynulém týdnu protlačila požadavek komunistů na zdanění církevních restitucí. A to přesto, že tento návrh nebyl podložen žádným konkrétním výpočtem, ačkoliv ministryně financí Alena Schillerová (hnutí ANO) tvrdila, že má k dispozici analýzu. V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) schválení zdanění bez analýzy hájil předseda komunistů Vojtěch Filip tím, že výpočet nebyl předložen ani při schválení zákona o církevních restitucích. Předseda Pirátů Ivan Bartoš mu však vyčítá, že měli komunisté na výpočtu trvat.
27. 1. 2019|

Sestěhování úředníků nedává žádný smysl, říká pražský primátor Hřib

„Myslím, že není vhodné stavět monotematické čtvrti, protože to přináší velkou zátěž na dopravu ve městě,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Události, komentáře na adresu plánu premiéra Andreje Babiše (ANO) na výstavbu vládní čtvrti v pražských Letňanech. Sestěhovávání úředníků na jedno místo podle něj nedává žádný smysl.
11. 1. 2019|