TÉMA

Petr Piťha

Země EU odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě. Česko se zdrželo

Členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě, která zavádí zákonná pravidla pro ochranu žen před různými formami násilí. Česko patří k menšině zemí, které úmluvu dosud neratifikovaly. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka bude závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.
1. 6. 2023|

Profily oceněných: Šéf kontrolorů Kala, byznysmen Plašil, malíř Lhoták či onkolog Petruželka

Řády a medaile udělil nebo propůjčil prezident Miloš Zeman v den 101. výročí vzniku Československa 42 osobnostem. Nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva – dostalo osm lidí: válečný stíhač Emil Boček, bývalý prezident Václav Klaus, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, in memoriam potom válečný letec Josef Ocelka, odbojář Jaroslav Selner, právník Bohuslav Ečer, podnikatel Jan Antonín Baťa a bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk.
28. 10. 2019|

Senát i sněmovna shromaždují návrhy na státní vyznamenání. Zeman letos ocení třeba Piťhu nebo Emila Bočka

Senátní podvýbor ve čtvrtek projednával nominace na státní vyznamenání. Letos by mohla horní komora stejně jako loni vybírat kandidáty na vyznamenání z 25 kandidátů. Definitivní seznam i jména adeptů však budou známá až po projednání organizačním výborem horní komory a také poté, až o své nominaci budou kandidáti informováni. Podle tiskové tajemnice Evy Davidové by měl Senát návrhy schvalovat zřejmě počátkem léta.
11. 4. 2019|

Piťha dezinterpretoval Istanbulskou úmluvu, ale trestný čin nespáchal, řekl státní zástupce

Výroky kněze Petra Piťhy o Istanbulské úmluvě nebyly trestný čin. Trestní oznámení České ženské lobby (ČŽL) kvůli Piťhovu kázání vyhodnotil státní zástupce jako nedůvodné. Slova o nadvládě homosexuálů, odebírání dětí či vyhlazovacích táborech po přijetí dokumentu však označil za dezinterpretaci.
14. 1. 2019|

Zeman uvažuje o vetu případného uzákonění manželství homosexuálů

Prezident Miloš Zeman uvažuje o tom, že bude vetovat případné uzákonění možnosti manželství pro homosexuály. Manželství je podle něj určeno k tomu, aby rodina vychovávala děti. Prezident to ve čtvrtek řekl v televizi Barrandov. Zvažuje také, že by dal Řád Tomáše Garrigua Masaryka katolickému knězi Petru Piťhovi, který v zářijovém kázání odmítl Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí.
10. 1. 2019|