TÉMA

Hinduisté

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

„Staleté čekání je u konce.“ Indický premiér položil základní kámen chrámu v Ajódhje

Indický premiér Naréndra Módí ve středu položil základní kámen hinduistického chrámu, který má vyrůst na místě zničené mešity ve městě Ajódhja na severu země. Hinduisté věří, že Ajódhja je rodištěm legendárního prince Rámy, který je vtělením boha Višnua. O tom, že mohou na místě postavit chrám, loni rozhodl nejvyšší soud, a ukončil tak letitý spor, který v Indii vyvolal jedny z nejkrvavějších násilností.
5. 8. 2020|

Zákon o občanství vyvolal v Dillí násilné nepokoje. Střetávají se skupiny muslimů a hinduistů

Americký prezident Donald Trump během svého turné po Indii v pondělním prohlášení ocenil Indii jako tolerantní zemi. Netušil přitom, že se jen o pár ulic dál odehraje „městská válka“ mezi odpůrci a příznivci změny v zákonu o občanství. Střety měly tragickou dohru. Podle agentury Reuters během nich zemřelo nejméně dvacet osob a stovky dalších byly zraněny. Situaci se nepodařilo uklidnit ani po třech dnech.
27. 2. 2020|

Spor jaderných států o Kašmír hoří už dekády. Muslimové se bojí okupace, pandité touží po návratu

Dvě jaderné mocnosti, Indie a Pákistán, se v srpnu ocitly na prahu války. Bodem sváru je indický Kašmír, sporné území, jemuž Dillí odebralo zvláštní status. Muslimové se obávají indické okupace a ztráty identity. Indická nacionalistická vláda však tvrdí, že bojuje proti sílícímu radikalismu v oblasti, kterou chce začít víc ekonomicky rozvíjet. Zatímco Kašmír zůstává odříznutý od světa, v návrat z exilu doufají statisíce panditů. Hinduistickou elitu vyhnalo na začátku 90. let islámské násilí.
29. 8. 2019|

V Nepálu se stále drží kontroverzní tradice. V menstruační chýši kvůli ní zemřela žena a její dvě děti

V odlehlé horské vesnici v západním Nepálu zemřela 35letá žena a její dva synové v malé chýši, kam ji rodina poslala po dobu její menstruace. Jde o kontroverzní hinduistickou tradici, při níž musí ženy v době, kdy mají menstruaci nebo krátce poté, co porodily, opouštět domov a spát v chatrčích, protože jsou považovány za nečisté. Od loňska za praktikování tohoto zvyku hrozí vězení a pokuta.
10. 1. 2019|