TÉMA

Upálení

Vojenská junta v Myanmaru brutálně zabíjí zajaté povstalce. Svědci popisují upalování

Vojenská junta v Mynamaru, která před třemi lety svrhla zvolenou vládu, znovu slibuje zorganizování voleb. Ve skutečnosti ale vojáci drží Aun Schan Su Ťij, symbol demokratické změny, v domácím vězení. A po celé zemi probíhá jejich kampaň, která zahrnuje i mučení a zastrašovací metody. Je namířená proti povstalcům pod vedením hnutí Lidové obranné síly (PDF).
před 11 h hodinami|

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

„Obětoval se za naši svobodu.“ Lidé si připomínají na pražském Václavském náměstí památku Jana Zajíce

Naše současná svoboda může být jen dočasná a v kontrastu oběti Jana Zajíce můžeme posuzovat velikost potřebnosti naší svobody, řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) na pietním aktu k uctění jeho památky. Zajíc se upálil 25. února 1969, chtěl tím vyjádřit nesouhlas s nastupující normalizací a pasivitou lidí. Zástupci radnice Prahy 1 a Senátu položili květiny u pamětní desky na Václavském náměstí.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:21|

Za pokus o upálení bezdomovců v Třinci poslal soud muže na deset let do vězení

Deset let pobude ve vězení Štěpán Krop, který na jaře polil hořlavinou dvojici bezdomovců, s nimiž měl spory, a chtěl je zapálit. Za pokus o dvojnásobnou vraždu mu hrozil ještě přísnější trest, jeho konečná výše je výsledkem dohody o vině a trestu, kterou obžalovaný, jenž se k činu v říjnu přiznal, uzavřel se státním zástupcem. Vzhledem k předchozí dohodě je verdikt Krajského soudu v Ostravě pravomocný.
15. 11. 2022|

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se

Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. Oznámila to ruská média.
24. 10. 2022|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

V Rusku se na protest upálila novinářka, její byt dříve prohledala policie

V ruském Nižném Novgorodě se v pátek před regionální kanceláří ministerstva vnitra upálila novinářka Irina Slavinová. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na server, který Slavinová vedla. Šéfredaktorka serveru koza.press ráno na Facebooku napsala: „Z mé smrti, prosím, viňte Ruskou federaci“. O den dříve řekla, že její byt prohledaly bezpečnostní složky. Policie podle ní hledala brožury, letáky a účty spojené s opozičním hnutím Otevřené Rusko, které založil a financuje opozičník Michail Chodorkovskij.
2. 10. 2020|

Za zpěvu, s hrdostí a v plamenech. Před 605 lety skonal na hranici Jan Hus

„V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil, psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti.“ Těmito slovy 6. července 1415 kněz a náboženský reformátor Jan Hus naposledy odmítl odvolat své učení, jak ho k tomu vybízel církevní koncil. Poté hranice na obecní louce za městskou branou Kostnice vzplála. Kazatelovy pozůstatky byly hozeny do Rýna.
6. 7. 2020|

Znásilnění a upálení zaživa. Indií hýbou případy brutálního násilí na ženách, místo soudů zasáhla policie

Indii šokovaly nové případy násilí na ženách. Na severu země útočníci ve čtvrtek zapálili dívku, která měla u soudu vypovídat jako oběť znásilnění. Ta nyní bojuje o život. Zřejmě hromadné znásilnění už minulý týden nepřežila mladá veterinářka u města Hajdarábád. Policisté zastřelili čtveřici podezřelých, kteří se je snažili během rekonstrukce na místě činu odzbrojit a utéct. Případy vyvolaly ve společnosti nové protesty.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 06:57|

Nemám na nájem, napsal student ve Francii a pokusil se upálit. Spustil vlnu protestů

Na několika místech Francie se začali studenti bouřit proti nejistotě, nedostatku perspektivy a kvůli obavám o svoji budoucnost poté, co se jejich spolužák v pátek zapálil před univerzitní kantýnou v Lyonu. Čin zdůvodnil obtížnou finanční situací, ze které obviňuje politické špičky. Teď bojuje v nemocnici o život.
14. 11. 2019|

Když po Palachovi přišlo jen ticho, stal se další pochodní. Před 50 lety se upálil student Jan Zajíc

„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše svědomí jako pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavný, anebo snad že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali sebou vláčet několika diktátory,“ vysvětlil osmnáctiletý student Jan Zajíc svůj radikální čin. Přesně před padesáti lety, na výročí „Vítězného února“, se v jednom z domů na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
25. 2. 2019|
1969

Ani upálení Jana Palacha národ nevyburcovalo. A tak to zkusili další...

Šokující čin studenta Jana Palacha měl československou společnost vyburcovat z letargie, do které postupně upadala po srpnové okupaci v roce 1968. K zoufalému kroku se pak odhodlalo ještě několik dalších: Osmnáctiletý Jan Zajíc, který se upálil 25. února 1969, po sobě zanechal báseň o Palachovi a dopisy, v nichž se označil za pochodeň číslo dvě. Už v lednu – jen den po Palachově úmrtí – se v Plzni zapálil Josef Hlavatý. Celkem se mezi lednem a dubnem 1969 pokusilo o upálení 26 lidí, z nichž sedm zemřelo. Politický motiv ale mělo jen několik z nich. Zřejmě poslední „živou pochodní“ byl v dubnu 1969 čtyřicetiletý technický úředník Evžen Plocek.
17. 1. 2019|

Republika si připomněla oběť Jana Palacha. Zazněly výzvy k občanské odpovědnosti

Před půlstoletím se na protest proti směřování země po její okupaci vojsky Varšavské smlouvy polil benzinem a zapálil student Jan Palach. Jeho památku si připomínají lidé v celé republice. V pražském Karolinu odhalili pamětní dlaždici s Palachovým jménem, datem narození, sebeupálení a smrti. Prorektor Univerzity Karlovy (UK) Jan Royt při té příležitosti vybral citát z Bible, který podle něj vystihuje Palachovu oběť: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.“
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 23:10|