TÉMA

Štýrsko

Jarní mrazy ničící úrodu ovoce se budou pravidelně opakovat, předpovídá bioklimatolog

Letošní úrodu ovoce v Česku výrazně zdecimovalo několik vln jarních mrazů. Zatím poslední mohou přijít ještě v noci na středu. Podle bioklimatologa Zdeňka Žaluda z vědeckého týmu projektu InterSucho modely vývoje klimatu předpokládají, že okolo poloviny tohoto století bude běžné, že mrazy poškodí jarní přírodu každý druhý rok.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 21:22|

Izrael pošle všechny, kteří přicestují ze zahraničí, do karantény. Koronavirus má i francouzský ministr

Izrael zavádí v rámci opatření proti šíření koronaviru povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny osoby, které přijedou do země. Nákaza už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední své první dva případy oznámil Kypr. Polsko zavádí kvůli koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Ve Francii onemocněl i tamní ministr kultury. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je riziko světové pandemie nadále velmi vysoké, situace se ale postupně lepší.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 19:59|

Silné bouře udeřily ve Španělsku, Slovinsku, Rakousku a Itálii, vyžádaly si nejméně čtyři oběti

Silné bouře doprovázené lijáky, jež zasáhly v noci na neděli severní a střední Itálii včetně Říma, Slovinsko a také jižní a východní Rakousko, způsobily vážné škody a vyžádaly si nejméně čtyři oběti. Barcelonu a její okolí po bouřkách zasáhly zase povodně, voda dosahovala v některých místech po kolena. Varování před výjimečnými srážkami nadále platí podle serveru meteoalarm.com v severní oblasti Jaderského moře a v centrální Itálii v okolí Říma. Nižší stupeň výstrahy platí pro severní Itálii, západní Chorvatsko, severozápad Rakouska a jihovýchod Francie. Na Slovensku narazil rychlík do stromu, který spadl v bouřce.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 15:57|

Čech, který se potápěl v rakouském jezeře, skončil ve vážném stavu v nemocnici

Rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Muž je ve vážném stavu. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.
28. 7. 2019|

Rakousko a Bavorsko pod závějemi. Některé okresy vyhlásily stav nouze, laviny ohrožují domy

V rakouských i německých Alpách s dalším sněžením roste nebezpečí lavin. V některých částech Rakouska už platí nejvyšší stupeň. Na mnoha místech Bavorska sníh ochromil dopravu. Mnoho školáků v zasažených oblastech má sněhové prázdniny. Na severoněmeckém pobřeží Baltského moře se dnes za působení tlakové níže Benjamin vzedmulo moře. Na pobřeží Severního moře se už situace uklidnila. Sníh zasypal i jih Itálie.
9. 1. 2019Aktualizováno9. 1. 2019, 20:58|