TÉMA

Petr Placák

Netanjahu hraje o politickou budoucnost. Kritika zní i z USA, Česko mlčí, zaznělo v Událostech, komentářích

Česko bezvýhradně podporuje Izrael ve válce proti Hamásu bez ohledu na humanitární škody, stojí v dopise českým představitelům. Zhruba osmdesát osobností v něm vyzvalo vládu i prezidenta k přehodnocení jejich postojů. Jeden ze signatářů, historik a spisovatel Petr Placák, popsal, že mu vadí například i přehlížení populistických kroků premiéra Benjamina Netanjahua. O výzvě, současné situaci na Blízkém východě i vyjednávání mezi Izraelem a Hamásem v pořadu Události, komentáře diskutovali také senátor a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer (nestr.), komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland a analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.
8. 2. 2024|

Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba

S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|
1989

Před 30 lety si disidenti hráli „každý na svém písečku“

V polovině října 1989 se disidenti z různých opozičních skupin sešli na pískovišti. Na „bábovičky“ je pozvala Společnost za veselejší současnost, aby happeningem „Každý na svém písečku“ pomohla urovnat rozdílné názory a napomohla tak společnému postupu proti režimu.
13. 10. 2019|

Vzpomínání na Palacha komunisty dráždilo i po dvaceti letech. Týden ho brutálně potlačovali

Třetí lednový týden roku 1989 otřásl komunistickým režimem v Československu. Násilné potlačení pietní akce, která měla připomenout 20. výročí úmrtí Jana Palacha, totiž vyústilo v sérii protirežimních demonstrací. Zapojily se do nich tisíce lidí, a protože trvaly sedm dní, dostaly označení Palachův týden. Síla protestů překvapila nejen vládnoucí komunisty, ale i opozici. Události předznamenaly pád režimu v listopadu 1989.
14. 1. 2019|