TÉMA

Solární

Česko zažívá fotovoltaický boom. Lidé chtějí hlavně ušetřit, důvodem je ale i ekologie

Nejčastější motivací pro pořízení fotovoltaiky jsou nejen finanční důvody, ale i snaha o vlastní nezávislost nebo ochranu životního prostředí. Výzkumníci z ČVUT v Praze a Akademie věd to zjišťovali mezi těmi, kteří využili Novou zelenou úsporám. Česko v posledních měsících prožívá fotovoltaický boom. Jen v prvním pololetí letošního roku energetici zprovoznili 45 197 solárních elektráren.
18. 10. 2023|

Solární panely slaví 65 let. Původně poháněly družice, dnes je to nejrychleji rostoucí zdroj energie

Před 65 lety skupina vědců z Bellových laboratoří představila světu vůbec první křemíkový fotovoltaický článek, který dokázal pohánět elektřinou malé zařízení. Technologie, která se na začátku uplatňovala například v kosmonautice nebo na místech, kam nevedly elektrárenské sítě, se dnes běžně používá na střechách rodinných domů i na velkých solárních projektech.
25. 4. 2019|

Solární parky v horách jsou mnohem efektivnější než ty v nížinách, popsali vědci ze Švýcarska

Solární farmy v horských regionech by mohly lépe pokrýt sezonně kolísající spotřebu elektřiny. Ty v nížinách totiž dodávají proud hlavně v létě. Nejvyšší spotřeba přitom je v zimním období, upozorňují v nové studii vědci z technické univerzity ve švýcarském Lausanne. Kromě toho si solární elektrárny v horských regionech vystačí s menší plochou, píší vědci v časopise Proceedings americké akademie věd (PNAS).
8. 1. 2019|