TÉMA

Vranov

Duchovní centrum ve Vranově nabízí lidem v karanténě ubytování v klášteře

Lidem, kteří musejí být v karanténě kvůli onemocnění covidem-19 a nemohou ji trávit doma, nabízí ubytování Duchovní centrum ve Vranově na Brněnsku ve svém klášteře. Jeho kapacita je čtrnáct pokojů.
19. 11. 2020|

Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.
11. 7. 2020|

Prázdniny přinášejí víc práce vodním záchranářům. Na Dalešické přehradě mají nové zázemí

Během prvních letních dní utonuli na jihu Moravy dva lidé. K jednomu neštěstí došlo u Vranovské přehrady, kde vodní záchranáři stále čekají na stavbu své základny. Naopak nového zázemí se po 30 letech dočkali ti u Dalešické přehrady. Sloužit tam budou nepřetržitě opět celé léto.
3. 7. 2019|
Počasí

Sucho zatím neporazil ani sníh. Dost vody je v Česku jenom těsně pod povrchem

Nadprůměrné prosincové srážky a vydatné sněžení posledních dní dokázalo svlažit českou krajinu a dodat vodu tuzemským přehradám. Ve větších hloubkách na úrovni podzemních vod se však srážkový deficit podle hydrologů stále nepodařilo zažehnat. Česko tak sice může být nasycené vodou – pouze ale ve svrchních dvaceti centimetrech půdy.
15. 1. 2019|
Klimatické změny

Z půlky plné, nebo prázdné? Do přehrad na vysušeném jihu Moravy přiteklo víc vody

Hladiny vodních nádrží na jižní Moravě stoupají. Pomohly tomu dešťové a sněhové srážky na přelomu roku. Vodohospodáři je dlouho očekávali. Bez zásob vody z přehrad by byla řada měst a obcí kvůli mimořádně teplému a suchému loňskému roku bez vody. Takzvané hydrologické sucho ale stále přetrvává.
7. 1. 2019|