TÉMA

E-recepty

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Lídři kandidátek v Karlovarském kraji debatovali o státní správě. Na nutnosti digitalizace se shodli všichni

Lídři stran, hnutí a koaličních uskupení, které kandidují do Poslanecké sněmovny v Karlovarském kraji, hovořili v předvolební debatě ČT24 o fungování státní správy. Všichni se shodli na tom, že by měla být efektivnější. To by měla zajistit například její digitalizace, podle některých by dokonce pomohlo i snížení počtu státních zaměstnanců na úřadech.
14. 9. 2021|

Směr elektronizace v českém zdravotnictví. Příští rok nastoupí e-neschopenky či lékový záznam

České zdravotnictví čekají v nadcházejícím roce novinky. Už na počátku ledna se spustí systém elektronických neschopenek a zvýší se také příspěvek nemocným na léčebné konopí. Od poloviny roku má začít fungovat také takzvaný lékový záznam a začít platit by mohl v roce 2020 i zákon o odškodňování rodičů, kterým po povinném očkování zemře dítě nebo bude mít vážné zdravotní problémy. V plánu jsou také změny u praktických lékařů.
26. 12. 2019|

Výslovně odmítnout, jinak je souhlas automatický. Proces sdílení lékových záznamů kritizují pacienti i lékaři

Od 1. prosince bude účinnná rozsáhlá novela o léčivech, jejíž součástí je sdílení informací o lécích pacientů. Už teď mohou lidé přístup do takzvaných lékových záznamů lékařům odmítnout. Pokud to neudělají, bude se automaticky počítat s tím, že dávají souhlas. V praxi lékaři a lékárníci začnou informace sdílet v červnu. Automatický souhlas se sdílením se nelíbí pacientským organizacím i lékařům. Bojí se především úniku citlivých informací. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že systém zjednodušuje práci lékařům i lékárníkům.
1. 12. 2019|

Sněmovna projednala lékový záznam. Není jasné, zda bude ke sdílení dat nutný souhlas pacienta

Poslanci chtějí v předloze o sdílení údajů o předepsaných lécích umožnit zásilkový prodej léků na předpis, regulovat reklamu na doplňky stravy nebo zvýšit navrhované úhrady ze zdravotního pojištění za léčivé konopí. Sněmovna rovněž vzala na vědomí státní závěrečný účet za rok 2017. Poslanci měli v programu na čtvrtek zejména pravidelné interpelace na členy vlády, dotazovány byly mimo jiné ministryně spravedlnosti a financí.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 16:18|

Nevhodná kombinace léků může zabíjet. Pacientům poradí on-line poradna

Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Důvodem je neustále rozšiřující se počet přípravků na trhu a také jejich zvyšující se spotřeba. Riziko by podle výrobců mohl snížit plánovaný lékový záznam, který má doplnit elektronický recept.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 18:41|

Zeman s ministrem Vojtěchem se shodli, že nedostatek sester je problém. Babiš jim chce přispívat na bydlení

Nedostatek zdravotních sester je největším problémem současného českého zdravotnictví. Shodli se na tom na sobotním jednání v Lánech ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem na zdravotnictví. Ministr Vojtěch nastínil prezidentovi, jak chce vláda letos situaci zlepšovat. Na jednání probírali i postavení praktických lékařů, elektronizaci zdravotnictví nebo dostupnost léků. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby stát zdravotním sestrám začal přispívat na bydlení, a to šest tisíc korun měsíčně.
12. 1. 2019Aktualizováno12. 1. 2019, 19:29|

Lékaři loni vystavili skoro 60 milionů eReceptů. Letos už za jejich nevydání hrozí pokuta

Lékaři v loňském roce elektronicky předepsali 58,5 milionu receptů na léky. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Asi pět procent receptů dostali pacienti na mobilní telefon jako SMS. Povinnost evidovat elektronicky každý vydaný recept mají lékaři od ledna 2018. Lékařská komora už předem varovala, že může další nárůst byrokracie některé lékaře odradit od provozování praxí. To se ale podle ministerstva zdravotnictví nepotvrdilo. Od letošního roku už za nevydání eReceptu hrozí postih.
3. 1. 2019|