TÉMA

Martin Huba

Odkud se vzal Krakonoš? Jeho chalupa stojí v brněnském televizním studiu

Novou vánoční pohádku s názvem Krakonošovo tajemství natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak v brněnském studiu České televize. První část se zimními záběry má štáb už za sebou, po natáčení studiových záběrů se vypraví do dalších krajů Česka. Roli pána hor ztvární herec David Švehlík.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 16:24|

Princ Mamánek musí opustit zámecký mamahotel. Na cestu dostal trailer

K narozeninám si Jan Budař nadělil oficiální upoutávku ke svému novému filmu. Vyšla přesně v den jeho pětačtyřicátin, v pohádce Princ Mamánek hraje jen o málo mladšího zhýčkaného královského potomka, který je donucen konečně dospět. Budař novinku také napsal a režíroval i si skládal hudbu. Je rovněž autorem stejnojmenné knihy.
1. 8. 2022|

„Chtěl jsem si zahrát prince,“ přiznává Budař. Mamánkovi v jeho filmové pohádce táhne na čtyřicet

Jan Budař na podzim uvede do kin pohádku Princ Mamánek. Ve své celovečerní režijní prvotině si zahrál i titulní roli – rozmazleného téměř čtyřicátníka Ludvíka, kterého donutí dospět, až když ho „tatík vykopne z baráku“. V roli královny se po bezmála třiceti letech vrací před kameru Jana Nagyová, známá jako princezna Arabela.
8. 6. 2022|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|

„Smekám a nezapomenu.“ O vzpomínky na zesnulého Jiřího Menzela se dělí rodina i kolegové

V sobotu 5. září zemřel režisér Jiří Menzel. Natočil oscarové drama Ostře sledované vlaky nebo komedii Vesničko má středisková. O úmrtí jedné z nejvýraznějších osobností české (československé) poválečné kinematografie informovala jeho manželka Olga. Svou vzpomínku připojují také Menzelovi kolegové, ať už se významným filmařem potkali před kamerou, nebo za ní. Poslední rozloučení pro veřejnost se neuskuteční, Menzelova dlouholetá asistentka Míla Řádová v ČT uvedla, že si oficiální pohřeb nepřál.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 14:30|

Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|

Jan Palach vede nominace cen filmové kritiky, našlápnuto má i Domestik

Jan Palach, Domestik a Všechno bude jsou tituly, které z loňské tuzemské tvorby nejvíce oceňují kritici. Mezi těmito snímky, které všechny vznikly v koprodukci České televize, se 2. února v přímém přenosu ČT art rozhodne o nejlepším filmu loňského roku.
3. 1. 2019|