TÉMA

Tim Cook

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Apple ustoupil vývojářům. Ti budou moci informovat zákazníky o platbách mimo App Store

Americká společnost Apple se rozhodla ustoupit ve sporu s vývojáři a po dohodě s nimi umožní, aby tvůrci aplikací mohli přímo kontaktovat zákazníky a informovat je o jiných možnostech platby než přes virtuální obchod App Store, který patří Applu. Technologický gigant to oznámil v tiskové zprávě. To je zásadní změna dosavadního postoje, protože Apple se tomu až donedávna bránil.
27. 8. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů

Apple se stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů (44 bilionů korun). Hranici jednoho bilionu překonal výrobce iPhonů teprve před dvěma roky. Letos si jeho akcie připsaly už téměř 60 procent a investoři věří, že firmě se v pokoronavirovém světě bude dařit ještě lépe, napsala agentura Reuters.
20. 8. 2020|

Některé z vás je třeba rozbít a všechny regulovat, slyšeli v Kongresu šéfové technologických gigantů

Ostrým útokům ze strany zákonodárců čelili ve středu přes pět hodin šéfové společností Amazon, Apple, Google a Facebook při slyšení v právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti. Ti je přirovnávali ke lhářům, tyranům nebo zrádcům ve snaze dokázat, že je nejvyšší čas zakročit proti jejich technologickým impériím. Šéfové firem odmítli, že by se dopouštěli čehokoliv ilegálního.
30. 7. 2020|

Babiš vidí v Brazílii velké šance pro české firmy. V Davosu se setkal s prezidentem Bolsonarem

Česká republika má zájem o posílení obchodních vztahů s Brazílií, která je nyní jejím druhým nejvýznamnějším hospodářským partnerem v Latinské Americe. Příležitosti jsou jak v tradičních průmyslových odvětvích, tak v moderních technologiích, řekl premiér Andrej Babiš, který se ve čtvrtek na okraj Světového ekonomického fóra v Davosu sešel s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem. Na stejném místě se setkal například i s šéfem americké technologické firmy Apple.
24. 1. 2019|

Apple poprvé od uvedení iPhonu varoval, že tržby nenaplní očekávání. Akcie v USA klesly

Americký technologický gigant Apple snížil odhad tržeb za své první fiskální čtvrtletí, které skončilo 29. prosince. Za zhoršením odhadu stojí zejména slabý prodej telefonů iPhone v Číně. Tato zpráva spolu se statistikou o vývoji zpracovatelského průmyslu výrazně oslabila akcie v USA. Index technologického trhu Nasdaq končil čtvrteční obchodování níže o 3,04 procenta, Dow Jones klesl o 2,83 procenta a širší index Standard & Poor's 500 ztratil 2,48 procenta.
3. 1. 2019Aktualizováno3. 1. 2019, 22:52|