TÉMA

Zdeněk Zelenka

Život je tragikomický, říká devadesátiletá Jiřina Bohdalová. Ve svých rolích umí dojmout i pobavit

Herečka Jiřina Bohdalová slaví devadesátiny. Před kamerou poprvé stála ve třicátých letech a stále hraje. V divadle i ve filmu vytvořila silné dramatické postavy, zároveň patří k nejpopulárnějším komičkám české kinematografie. Její typicky chraplavý hlas je také neodmyslitelně spojován s oblíbenými večerníčkovými postavičkami.
3. 5. 2021|

„Kdyby se narodil v Hollywoodu, znala by ho celá zeměkoule“

Mistr komedie a inteligentního humoru, který v českém filmu nemá sobě rovného. Tak vzpomínají kolegové na režiséra Václava Vorlíčka. Autor pohádky Tři oříšky pro Popelku, komedie Pane, vy jste vdova! nebo seriálu Arabela v úterý zemřel. „Kdyby se narodil v Hollywoodu, tak by ho znala celá zeměkoule,“ říká o něm režisér Zdeněk Zelenka.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 21:05|

Zemřel režisér Václav Vorlíček. Autor Popelky, Arabely i Dívky na koštěti

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček. Natočil oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova! a Dívka na koštěti. Zprávu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. V roce 2017 získal Vorlíček na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.
6. 2. 2019|
Události komentáře

Kouzlo vánočních pohádek. Je nutné hledat i nové cesty, ale nepřehnat to, říká režisér Janák

Natočit novou vánoční pohádku pro televizi v situaci, kdy žánr „definují“ už klasické Tři oříšky pro popelku, Pyšná princezna nebo Šíleně smutná princezna, je zavazující i stresující. V Událostech, komentářích to konstatoval režisér Karel Janák. Jeho kolega Zdeněk Zelenka připomněl, že štědrovečerní pohádka musí zaujmout celou rodinu, a je třeba ji proto dělat jinak než film pro kina.
22. 12. 2018|