TÉMA

Konfederace politických vězňů České republiky

Zemřela bojovnice proti komunismu a politická vězeňkyně Hana Truncová

Ve čtvrtek zemřela bojovnice proti komunismu a politická vězeňkyně Hana Truncová. Bylo jí 97 let. Informovala o tom Kristýna Bardová, mluvčí organizace Post Bellum, která v projektu Paměť národa uchovává vzpomínky osobností z období totalit 20. století.
8. 4. 2022|

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů bude po letech kompletní. Senát schválil nominaci Šustka

Novým členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stane historik a archivář Vojtěch Šustek. Jeho nominaci prezidentem Milošem Zemanem ve středu Senát schválil. Místo v radě je neobsazeno déle než čtyři roky. Hlava státu po dvou neúspěšných pokusech z roku 2017 nikoho nenavrhovala.
28. 4. 2021|

Za války spolupracoval s odbojáři, za komunismu skončil v pracovních táborech. V 93 letech zemřel František Šedivý

Ve věku 93 let zemřel v úterý večer dlouholetý předseda Klubu dr. Milady Horákové František Šedivý, oznámil za klub Jiří Bulan. Šedivý za války spolupracoval s odbojem, po únoru 1948 strávil dvanáct let v komunistických věznicích a lágrech. Po listopadu 1989 působil také jako místopředseda Konfederace politických vězňů ČR. O svém životě napsal také několik knih.
24. 2. 2021|

Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|

Pamětní deska v Louckém klášteře připomíná přes osmdesát politických vězňů ze Znojemska

Památku lidí nespravedlivě vězněných komunistickým režimem připomíná nově skleněná deska před kostelem Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava v areálu Louckého kláštera ve Znojmě. Je na ní 88 jmen. Desku nechala vyrobit organizace Orel a Konfederace politických vězňů.
24. 6. 2020|

Polozapomenutá disidentka Růžena Vacková. Ani komunistické žaláře ji nedokázaly zlomit

Růžena Vacková patřila mezi několik málo pedagogů Karlovy univerzity, kteří doprovodili vysokoškolské studenty během protestního pochodu na Pražský hrad v únoru 1948. Komunisté ji odsoudili na 22 let, za mřížemi si odseděla 16 roků. I tak se ale dál angažovala v protirežimních aktivitách. Růžena Vacková byla jednou z nejdéle vězněných žen, dnes ale není tak známá. I proto se v pátek večer koná mše na její počest v katedrále sv. Víta.
21. 12. 2018|