TÉMA

Mikuláš Medek

Posvátné umění vznikalo i v nesvaté době. Od Medka či Čermáka, ale i díky farníkům

Téměř dvě stovky exponátů představuje Muzeum umění Olomouc na výstavě Posvátné umění v nesvaté době. Věnuje se období komunistického režimu – etapě československých dějin, která sakrálnímu umění nepřála. Přesto vznikla řada duchovních uměleckých děl a projektů od umělců jako Mikuláš Medek nebo Otmar Oliva. Součástí výstavy jsou i nerealizované architektonické projekty.
8. 11. 2022|

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil český aukční rekord, prodal se za 123,6 milionu korun

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil nový tuzemský aukční rekord. Dílo s názvem Staropražský motiv se na nedělní aukci v Praze prodalo za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.
29. 5. 2022|

Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.
5. 11. 2020|

Recenze: Mikuláš Medek v Národní galerii je jako nahý v trní, vystaven ze všech stran

Národní galerie připravila malíři Mikuláši Medkovi retrospektivu příznačně nazvanou Nahý v trní. Je poctou vskutku důstojnou, a to nejen počtem vystavených děl, ale také svým záběrem.
5. 10. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Ráj černochů od Toyen koupil na aukci zájemce za více než 31 milionů korun

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil v neděli zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky. Je druhým nejdražším dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do nedělní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 19:43|

Recenze: Mikuláš Medek o svém umění přesvědčuje až na ostří nože

Roudnická Galerie moderního umění se může pochlubit nejen výtečnou sbírkou, ale také výtečnou dramaturgií – posledním důkazem je aktuální výstava Mikuláše Medka.
15. 12. 2018|