TÉMA

Giacomo Puccini

V tokijské koncertní síni připravují operu Turandot ve zcela novém kabátě

Poslední nedokončená opera Turandot od Giacoma Pucciniho získává v Japonsku specifickou vizuální fasádu. Operu o třech dějstvích, která bude obohacená o světelnou laserovou show a videomapping, připravují učínkující v tokijské koncertní síni Tokyo Bunka Kaikan. Cílem uměleckého kolektivu teamLab a amerického režiséra Daniela Kramera je diváka odpoutat od reálného světa.
25. 2. 2023|

Smetanovu Litomyšl odstartuje koncert České filharmonie. Kapacita hlediště bude omezena

Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří začne ve čtvrtek ve čtvrt na devět večer 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Až do 11. července nabídne třicítku pořadů a doprovodnou scénu Festivalové zahrady. Kvůli protiepidemickým opatřením je kapacita hlediště omezena a diváci musí před vstupem doložit test s negativním výsledkem, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu-19.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 19:46|

Od dvou karnevalů po sto smyčců. Začíná festival Smetanova Litomyšl

Východočeská Litomyšl je na následující více než tři neděle opět Smetanova. Stejnojmenný hudební festival se letos pořádá pojednašedesáté. Připraveno je přes čtyřicet hlavních bodů programu, součástí je opět také Smetanova výtvarná Litomyšl. Na konkrétní koncerty upozornili v rozhovoru pro ČT umělecký ředitel Vojtěch Stříteský a dirigent Jakub Hrůša, který řídí 13. června zahajovací koncert. Poslechnout si ho mohou také diváci ČT art v přímém přenosu od 20:20.
13. 6. 2019|

Smrt jako 3v1. V Ostravě poprvé uvádí kompletní Pucciniho triptych

Když Giacomo Puccini v roce 1918 uvedl svůj operní triptych, vyslovil přání, aby se tyto tři jednoaktovky hrály vždycky pohromadě. To se dařilo – ale jen do jeho smrti. O podobách smrti a lásky všechny tři kusy také shodou okolností pojednávají. V Národním divadle moravskoslezském je popvé v historii této scény uvedou tak, jak si Puccini přál: jako ucelený triptych během jednoho večera .
12. 12. 2018|