TÉMA

Filip Remunda

Do veřejných knihoven proniká ukrajinská literatura. Tituly tamějších spisovatelů míří také na české knižní pulty

Veřejné knihovny rozšiřují nabídku titulů o knihy v ukrajinštině i díla ukrajinských autorů. České televizi to sdělily knihovny v Praze, Brně a Ostravě. Poptávka je zejména po dětských knížkách, zvýšený zájem je ale také o beletrii pro dospělé. Knihy ukrajinských spisovatelů se brzy dostanou také na české knižní pulty. Vydání nových titulů v ukrajinštině i v překladu ohlásilo například nakladatelství Větrné mlýny.
25. 4. 2022|

Zemřel režisér Karel Vachek. Jeho snímky ukazovaly, jak myslet filmem

Ve věku 80 let zemřel režisér dokumentárních filmů a pedagog Karel Vachek. Potvrdila to děkanka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Andrea Slováková. V roce 1968 natočil snímek Spřízněni volbou o účastnících pražského jara.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 23:06|

Varšavský festival uvedl premiéru dokumentu Jak Bůh hledal Karla od Klusáka a Remundy

Filmový festival ve Varšavě uvedl premiéru nového dokumentu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy – Jak bůh hledal Karla. Snímek se snaží zobrazit cestu k pochopení polské religiozity a otevírá přitom řadu kontroverzních témat vztahujících se k polské církvi a společnosti. Film, který vznikl v koprodukci České televize, se do tuzemských kin dostane začátkem příštího roku.
7. 9. 2020|

Komenský, Slánský, Žilková i slepice a sex. ČT představuje podzimní dokumenty

Podzimní program České televize opět přinese různorodé dokumenty tuzemských filmařů, pokrývající témata ze současnosti i historie. Snímky odhalí dosud nezveřejněné záznamy z procesu s Rudolfem Slánským. Budou se věnovat globálnímu oteplování i Alzheimerově nemoci. Připomenou významná výročí a také prozkoumají vzdálené země.
30. 7. 2020|
Newsroom ČT24

Skrytá kamera v kabelce, peru nebo třeba v brýlích. Kdy ji mohou novináři používat?

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o synovi premiéra Andreje Babiše otevřela i několik etických otázek. Dvojice totiž rozhovor nahrála pomocí speciálních brýlí. Skrytá kamera se v novinářské branži nepoužívá příliš často, letos na jaře ji využili třeba i dokumentaristé České televize. Odhalili díky ní neobvyklé praktiky kliniky Aktip. Obě reportáže vzbudily vlnu zájmu. Televize Seznam ale za skrytou kameru sklidila kritiku. Bylo v pořádku ji v tomto případě použít? Kdy a jak vůbec touto metodou pracovat? Odpoví nové vydání pořadu Newsroom, který na ČT24 začíná dnes ve 22:02.
18. 11. 2018|