TÉMA

Letiště Brno

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Ryanair zahájil pravidelné lety z Brna do Londýna. Letiště vidí letošní sezonu optimisticky

V pátek odpoledne odletěl z brněnského letiště první přímý let do Londýna, spoj po uvolnění opatření proti koronaviru obnovila společnost Ryanair. Loni Letiště Brno odbavilo 86 tisíc cestujících, letos jich očekává kolem 250 tisíc, řekl mediální zástupce letiště Jakub Splavec. Z Brna lze pravidelnými sezonními lety zamířit do Bulharska, Egypta a Turecka nebo na ostrovy Zakynthos, Rhodos, Kréta, Kos a Korfu.
4. 6. 2021|

Jihomoravský kraj chce koupit pozemky pod brněnským letištěm, o které se v minulosti neúspěšně soudil

Radní Jihomoravského kraje schválili záměr vykoupit soukromé pozemky pod brněnským letištěm za víc než 22 milionů korun. Ty patří podnikateli Michalu Horkému, který je koupil v roce 2016 za stovky tisíc korun. Kraj se o ně v minulosti neúspěšně soudil.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 15:30|

Brněnské letiště přišlo o desítky tisíc cestujících. Nepomohly ani prázdninové spoje

Do výše desítek milionů korun odhaduje ztráty způsobené koronavirovou pandemií Letiště Brno. V březnu se tam provoz na mezinárodní úrovni zastavil úplně, částečná omezení letového řádu stále trvají. Propadu prvního pololetí měla alespoň dílem pomoct sezona dovolených. Ta je totiž pro regionální letiště klíčová.
28. 8. 2020|

Jižní Morava 2020: návrat Slovanské epopeje. Vyjet by měl i první vlak v krajských barvách

Jihomoravský kraj chce letos nakoupit přes třicet vlaků za tři miliardy korun. První z nich by mohl vyjet už v druhé polovině roku. Hejtman také věří, že se do konce volebního období podaří na brněnské letiště přivést další leteckou linku. Největší kulturní událostí v Jihomoravském kraji bude letos zřejmě návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova.
3. 1. 2020|

Letecká linka do Berlína skončí, nic nového se nerýsuje. Brno doplácí na konkurenci regionálních letišť

Letecká linka z Brna do Berlína na jaře 2020 po roce fungování skončí. Jde o rozhodnutí na základě zkušeností z provozu a hodnocení linky, řekl mluvčí dopravce Denis Barabas serveru Zdopravy.cz. Od dubna tak cestující z jihu Moravy doletí jen do Velké Británie a Itálie.
29. 11. 2019|

Pozemky pod brněnským letištěm mají stále dva majitele. Soud zamítl odvolání Jihomoravského kraje

Krajský soud v Brně zamítl odvolání Jihomoravského kraje ve sporu o pozemky pod brněnským letištěm. Kraj se domáhal toho, aby byl určen jako jediný vlastník prostranství pod startovací dráhou. U pozemku je takzvané duplicitní vlastnictví, má tedy dva majitele.
8. 10. 2019|
Letiště Brno

Brno–Berlín. Od dubna přepraví cestující z brněnského letiště nová linka

Linku z Brna na berlínské letiště Schönefeld bude od dubna 2019 provozovat společnost Ryanair. Cestující budou linku využívat dvakrát týdně a zatím pouze v letním letovém řádu. Po letech útlumu brněnského letiště se tak jeho možnosti znovu rozšiřují. Dopravce nabízí dlouhodobě linku na letiště Londýn Stansted a od konce října také do italského Bergama, jiný dopravce zajišťuje linku do Mnichova.
6. 11. 2018|

Jihomoravský kraj není podle soudu jediným vlastníkem pozemků pod brněnským letištěm

Jihomoravský kraj podle soudu neprokázal vlastnictví klíčových pozemků, které protínají dráhu brněnského letiště. Zamítl proto jeho žalobu, kterou se domáhal výhradního vlastnictví. Současně je v katastru zapsán i soukromý vlastník. Informaci České televizi sdělil mluvčí okresního soudu Michal Hoskovec.
4. 10. 2018|