TÉMA

Jiří Hájíček

Festival spisovatelů Praha zahájil nigerijský nobelista Soyinka. Dál nezbývá než doufat

Protipandemická opatření výrazně zasáhla do programu třicátého Festivalu spisovatelů Praha. Obejít se musí bez většiny plánovaných zahraničních hostů. Dorazit se ale podařilo například nigerijskému spisovateli a dramatikovi Woleovi Soyinkovi. Nobelista z roku 1986 stihl slavnostní zahájení, které lze přehrát i v tomto článku.
9. 10. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Hájíček vypouští Plachetnice na vinětách

„Vzdálenost mezi lidmi může být bezbřehá.“ Spisovatel Jiří Hájíček v chystané novince neopouští jihočeský domovský přístav a vlnobití rodinných vztahů. Alespoň se zdá z náznaků ukázky, která předznamenává jeho další román. Plachetnice na vinětách by nakladatelství Host, pokud to situace na kulturní scéně umožní, chtělo vypustit 11. května.
16. 4. 2020|

Jihočeské divadlo ustupuje Temelínu. Zaplavila ho Rybí krev

„Requiem za zbourané vesnice“ zní podtitul nové inscenace v Jihočeském divadle, která je adaptací románu Rybí krev. Jihočeský autor Jiří Hájíček za příběh o stavbě jaderné elektrárny Temelín, jež zasáhla do krajiny i lidských osudů, získal cenu Magnesia Litera pro Knihu roku 2012.
26. 4. 2019|

Státní cena za literaturu nebude udělena. Podle laureáta Jiřího Hájíčka se zapletla do politiky

Státní cena za literaturu letos nebude udělena. Jako laureáta porota už dříve vybrala Jiřího Hájíčka, jihočeský spisovatel ale před nedávnem oznámil ministrovi kultury, že ocenění nepřevezme. Cena byla podle něho zpolitizována poté, co někteří členové poroty odstoupili kvůli nesouhlasu s vládou ANO a ČSSD s podporou komunistů. Ostatní oborové ceny budou podle plánu předány 21. října.
4. 10. 2018|